NOVALIĆ ODGOVORIO NA BROJNE DILEME I OPTUŽBE: "Vakcine su mogle stići i ranije, ali bili smo žrtve COVAX mehanizma..." (VIDEO)

On dodaje da nabavci vakcina može pristupiti ko god hoće, ali uspješnost imaju samo države.

  • Politika

  • 02. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 5

Zašto Federacija BiH još uvijek nije nabavila nijednu vakcinu, kada građani mogu očekivati masovnu vakcinaciju, ko i šta koči nabavku vakcina za građane Federacije za Hayat tv govorio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

"Federacija je 20. decembra od Kineske ambasade dobila aplikaciju za nabavku vakcina, kada su svi bili u priči o COVAX-u. Tako je počela borba za nabavku vakcina. Novalić kaže da je to pismo proslijeđeno institucijama Ministarstvu zdravstva, Federalnom zavodu za osiguranje i Zavodu za javno zdravstvo. Poslano im je na pažnju i postupanje.

COVAX je mehanizam svjetske zdravstvene organizacije koji je izvukao pouke iz pandemije prošle godine i jednog ludila u nabavci, od maske do respiratora. Onda su se pokušale preko WHO udružiti države".

"Nastao je COVAX mehanizam kojem su pristupile gotovo sve zemlje svijeta jer on je obećavao. Stvarno stanje je pokazalo da globalni odnosi stoje malo drugačije. Velike zemlje koje su imale proizvođače prvo su proizvodile za sebe a onda putem COVAX-a drugima prebacivali. Na dijelu je nastala globalna situacija koja govori u kakvom svijetu živimo. Onaj ko je imao vakcine a to je SAD, Engleska, Kina, Indija i Rusija, one su počele određivati pravila. Dok se oni ne vakcinišu uskratili su vakcine i ostatku svijeta. Imamo i druge dvije države, to je i Kina i Rusija. Oni ne vakcinišu svoje stanovništvo, već vakcine koriste kao globalnu, stratešku robu. To će vjerovatno raditi i ostali čim vakcinišu sebe", objašnjava Novalić.

Svi osim ovih pet zemalja, koje imaju proizvođače su iznevjerene.

On dodaje da nabavci vakcina može pristupiti ko god hoće, ali uspješnost imaju samo države.

"Mi smo pristupili tome na kraju januara kada se prva isporuka pomaknula. Imali smo sastanak početkom februara kod gospodina Tegeltije gdje smo pričali da pokušamo i druge mehanizme. Nije tačno da država nije učinila ništa. Možda nije učinila maksimum. Mi smo pokušali i mimo COVAX-a mehanizme, koje ćemo platiti. Međutim, država nije uspjela probiti kanale. Upustili smo se u nabavu vakcine, a pokušali su i kantoni. Time samo sebi smanjujemo šanse. Niko ne želi sebi deset kupaca nego nas želi gledati objedinjene. Sve kanale kojima vakcina može doći u FBIH smo ostavili otvorene", kaže premijer.

Ističe da je novac obezbjeđen prošle godine. COVAX mehanizam se suočio sa problemom da ga proizvođači ne pune vakcinama.

Što se tiče Novalićeve izjave koja je izazvala negodovanje javnosti a u kojoj je kazao “Da smo htjeli glumiti državu, vakcine bismo nabavili u decembru” on kaže da je vjerovatno pogrešno shvaćen ili da se pogrešno izjasnio. Želio je reći da su mogli početi nabavljati vakcine.

Ostatak razgovora pogledajte u videu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...