IZDAŠNA I KREPKA: Krem juha od patlidžana

Ukoliko ste ljubitelj patlidžana, isprobajte ovaj recept i nećete se pokajati.

  • Gastro

  • 02. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 0

Ova juha će biti dostojna zamjena bogatoj večeri.

Sastojci:

2 patlidžana,

5 čehna bijelog luka,

2 glavice luka,

30 g pinjola,

15 g parmezana,

100 g povrća za juhu ili gljiva,

2 kašike bosiljka,

1 kašika origana ili timijana,

6 kašika pesta,

3 dl maslinovog ulja,

3 dl vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja,

prstohvat soli,

prstohvat bibera.

Priprema:

1. Prije pripreme juhe napravite pesto. U blender stavite špinat, čehno bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, pinjole, parmezan i so pa miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.


2. Patlidžane narežite na pola pa unutrašnjost lagano narežite na kockice, ne preduboko, da meso ne ispadne iz kore. Prelijte maslinovim uljem i pecite na srednjoj vatri dok ne porumene. Kad se kockice počnu odvajati, maknite s vatre. Ostavite da se kratko ohlade pa kašikom izvadite sredinu patlidžana, a koru bacite.


3. Na vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte bijeli luk i luk i pirjajte 7-8 minuta. Odmah dodajte i gljive (ako ih koristite). Kad porumene dodajte vodu, povrće za juhu (ako ste stavili gljive, onda ne stavljate povrće) i meso od patlidžana pa kuhajte 10-ak minuta.


4. Dodajte bosiljak, origano, so i biber, kuhajte 2 minute pa maknite s vatre. Procijedite juhu, povrće (ili gljive) stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite smjesu u lonac s juhom i pirjajte 5-6 minuta.


5. Dodajte vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje, pesto i pinjole na vrh. Možete poslužiti s komadićima prepečenog hljeba ili kukuruza. Poslužite toplo i ukrasite po želji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...