BUDITE OPREZNI, NOVA PREVARA KRUŽI INTERNETOM: Nikada ne otvarajte ovu poruku, hakeri se žele dokopati vaših podataka

Riječ je o direktnoj poruci koju korisnici dobivaju i u kojoj se korisnik lažno pokušava upozoriti da je prekršio autorska (copyright) prava te se preusmjerava na link preko kojeg se treba povratno javiti "podršci".

  • HiTec

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 0

Instagram je upozorio svoje korisnike na novu prevaru koja kruži tom društvenom mrežom i pomoću koje se prevaranti žele dokopati detalja za ulazak u profile korisnika.

Riječ je o direktnoj poruci koju korisnici dobivaju i u kojoj se korisnik lažno pokušava upozoriti da je prekršio autorska (copyright) prava te se preusmjerava na link preko kojeg se treba povratno javiti "podršci".

Poruka izgleda ovako:

No, klikom na taj link korisnik, zapravo, šalje podatke o svom korisničkom računu, uključujući i šifru za ulazak u njega.

Iz Instagrama upozoravaju da nikad direktno ne kontaktiraju s korisnicima o kršenju autorskih prava te savjetuju korisnicima da ne odgovaraju na te poruke i ne otvaraju linkove u njima.

Instagram je svoje korisnike na tu prevaru upozorio na Twitteru te uputio na dva koraka pomoću kojih možete provjeriti je li poruka doista i stigla od Instagrama te omogući dvofaktorsku autentifikaciju.

Možete provjeriti postavke svog korisničkog računa da biste potvrdili jesmo li kontaktirali s vama. Niste ništa pronašli? Onda poruka nije od nas, upozorili su iz Instagrama.

Ako ikad dobijete i e-mail koji je, navodno, od samog Instagrama, postoji lagan način kako to provjeriti ulaskom u postavke, zatim u sigurnost te nakon toga odaberete opciju e-mail od Instagrama, što će vam prikazati je li vam Instagram slao bilo kakve e-mailove u posljednjih 14 dana. Ako ništa ne pronađete, e-mail koji ste dobili je prevara.

Da biste omogućili dvostepenu autentifikaciju te tako povećali sigurnost svog korisničkog računa, uđite u postavke, zatim sigurnost te tamo odaberite opciju dvostepene autentifikacije. Bit će vam ponuđeno korištenje aplikacije za autentifikaciju ili ćete dobiti tekstualnu poruku svaki sljedeći put kad se prijavite u profil, navodi "Daily Mail".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...