NEMA ŠANSE DA NE USPIJE: Pogledajte najlakši način za savršeno guljenje kuhanih jaja

Ako je ljuska jaja previše vruća, na njoj možemo opeći prste prilikom guljenja. Također, toplom jajetu teže ćemo odstraniti opnu...

  • Šareni svijet

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 0

Pred vama je jednostavan postupak koji daje najbolje rezultate. Za savršeno guljenje jaja potrebno je napraviti sljedeće:

Stavite hladna jaja u vruću vodu

Mnogi će reći da je za kuhanje tvrdo kuhanog jaja najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu te čekati da voda zavrije. No, iskustva korisnika na internetu pokazala su da ćete jaje lakše oguliti ako hladna jaja iz hladnjaka pažljivo uronite u vruću vodu. Jaje se neće razbiti ako ga budete uranjali u vodu uz pomoć kašike ili kuhače.

Dodajte kašiku sode bikarbone

U vruću vodu dodajte čajnu kašiku sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što, pak, pomaže opustiti bjelanca od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta.

Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te sebi dodatno olakšati kuhanje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...