GLUMAC RIJAD GVOZDEN GOVORIO O DETALJIMA SA SNIMANJA PA OTKRIO: "Odmah sam rekao da će 'Quo vadis, Aida?' dobiti Oscara"

Još se nisu slegle emocije nakon što je film "Quo vadis, Aida?" ušao na konačnu listu najboljih filmova koji će se takmičiti za Oscara. Mladi bh. glumac Rijad Gvozden tumačio je ulogu Muharema u ovom filmu. U razgovoru za N1 kazao je kako je "drugog dana snimanja govorio da će film dobiti Oscara".

  • Kultura

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 0

“Budući da se snimanje odvijalo u Stocu i Mostaru, u najtoplijem periodu u godini, fizički je bilo vrlo zahtjevno. Moj prvi snimajući dan je bio u Hali kad Aida dolazi s Frankenom da među nama, civilima, izaberu troje koji će nas predstavljati na pregovorima sa Mladićem. Sjećam se da sam tu večer u Blagaju večerao s nekoliko kolega i kolegica, tada sam rekao kako je takav set i takva atmosfera da nema potrebe ni za kakvog glumom. Dovoljno je samo istinski biti u tim okolnostima, gdje god da se okrenete, vidite žene, djecu, mlade i stare, izmorene, ne treba vam čak ni dobra glumačka uobrazilja. Sve je bilo tako realno i glumcima je sigurno olakšalo u igri”, kazao je Gvozden.

Ekipa filma je bila mješovita, iz raznih zemalja regije i Europe, ali radili su kao jedno. Među njima je bilo i onih koji su bili u logorima i podijelili su svoje priče jedni s drugima. Gvozden kaže kako je bilo teških momenata.

“Ekipa je zaista bila mješovita, iz svih krajeva Evrope te se na jednom mjestu moglo čuti toliko različitih jezika, što je bilo prelijepo. Po prirodi sam takav da vrijeme na snimanju volim provoditi sa statistima, za iskustvo je korisno i zanimljivo pričati s njima. Za mene su najemotivniji momenti bili kada su neki od njih govorili o svojim doživljajima iz rata. Dosta njih je, također, bilo u zarobljeništvu u logorima i to je ono što ću sigurno pamtiti. Imati snage nakon takve sudbine doći i statirati u filmu s takvom tematikom je nešto što se ne može mjeriti ni s čim. Ponosan sam na sve njih i divim se takvim ljudima”, rekao je.

Nominacije za Oscara je pratio s velikim uzbuđenjem.

“To je veliki uspjeh. Od toliko filmova doći među 15 najboljih, a kasnije ući u taj najuži krug od pet filmova je ogroman uspjeh koji je, vjerujem, obradovao čitavu BiH. Kada su u pitanju moja očekivanja – ja sam već na drugom snimajućem danu govorio kako će film dobiti Oscara i, evo, kako sad stvari stoje, sve smo bliži tom zlatnom kipiću”, rekao je Gvozden za N1.

Govoreći o burnim reakcijama koje je nominacija izazvala, kazao je kako mu je “iskreno žao da je bio jedan period kada su o filmu govorili oni koji ga uopšte nisu ni gledali”.

Rijad Gvozden | BHRaja.ca | Bosnian-Canadian Media

“Čak se pisalo i o tome kako se film ocjenjuje lošom ocjenom upravo od onih koji ga nisu gledali. Meni to nije normalno, posebno kad znam da na struku i na umjetnost to ne može i ne smije utjecati. Mislim da svi mi, generalno, moramo malo više biti jedni uz druge i ne bojati se govoriti o stvarima koje nas se svih direktno tiču, istina mora izaći u javnost, a umjetnost je najbolji način za to”, zaključio je Gvozden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...