UPRAVA KCUS-a UPUTILA OTVORENO PISMO: "Prave od nas metu dok se borimo za živote ljudi"!

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na čelu s profesoricom Sebijom Izetbegović uputio je otvoreno pismo javnosti u cilju, kako su naveli, "sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima", a tiče se pisanja pojedinih medija.

  • Društvo

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 18

“Zbog iznošenja niza neistina i kleveta koje su danas objavljene u ‘žutoj štampi’ Klinički centar Univerziteta u Sarajevu upućuje otvoreno pismo javnosti u cilju sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove”, istaknuto je u otvorenom pismu.

Navode da je KCUS zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti.

“Navodi u ‘žutoj štampi’ u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima. Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima”, naveli su iz KCUS-a.

“KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, s toga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtijevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga. Iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994 zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19 pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5 posto), uspjeli smo značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97 posto”, istaknuto je.

“Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta. Sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost pokušava se prebaciti na KCUS”, naglašavaju.

Dalje navode da “KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS”.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog uposlenika, a posebno iza svojih anesteziologa, kako su napisali.

Podsjetimo, pojedini mediji su prenijeli navodno pismo kojim se javnosti obratila grupa ljekara s Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Kako navode ti mediji, na početku pisma ljekari ističu kako su tužni, bespomoćni i zabrinuti više nego ikada, te da profesionalna obaveza i etika od njih zahtijeva da reagiraju.

“Nažalost, trenutno ne postoji efikasniji i sigurniji način da sistemski pomognemo teško bolesnim sugrađanima i onima koji će to ubrzo biti, te smo primorani otvorenim pismom javnosti ukazati na pravo stanje i pakao koji trenutno vlada na UKCS”, navodno su navodi ljekara. Ističu, navodno, kako su najprije interno pisali, upozorili i obavijestili Menadžment UKCS na teško stanje koja vlada u ovoj instituciji, ali da po tom pitanju ništa nije učinjeno.

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...