PROŠLE PROVJERU: Vakcine koje je našoj zemlji donirala Turska, dobile odobrenje

Vakcina kineskog proizvođača "Sinovac Biotech" dobila je potrebno odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za puštanje u promet.

  • Društvo

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 1

Vakcina kineskog proizvođača "Sinovac Biotech" dobila je potrebno odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za puštanje u promet.

Potvrdila je to Tijana Spasojević-Došen, šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima, dodavši da je to učinjeno nakon izvršene kontrole kvaliteta u laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjetimo, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 28. marta stiglo je 30.000 doza vakcine protiv Covida-19, koje je BiH donirala Republika Turska.

- U sklopu donacije Republike Turske, u Bosnu i Hercegovinu je stigla vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated. Nakon administrativno-laboratorijske kontrole kvaliteta, izvršene od strane kontrolnog laboratorija ove agencije, izdat je nalaz kojim je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara, čime je serija vakcine F202102008 puštena u primjenu – naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, piše Faktor.ba.

Iz Agencije su istaknuli i osnovne karakteristike ove vakcine:

- Vakcinu čini inaktivisani virus SARS-CoV-2. Farmaceutski oblik: suspenzija za injekciju, vakcina CoronaVac, COVID-19 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, je inaktivisana vakcina dobijena na tradicionalan način, koji se uspješno koristi u proizvodnji mnogih virusnih vakcina – pojasnili su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Osim ove vakcine, do sada je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala odobrenje za stavljanje u promet u našoj zemlji i ruske vakcine Sputnik V te vakcine na kojoj su radili švedska farmaceutska kompanija "AstraZeneca" i Univerzitet Oxford.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...