ZAVRŠNI RADOVI: Za mjesec dana bit će završena dionica Počitelj - Buna (VIDEO)

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić posjetio je u utorak gradilišta na jugu Hercegovine, poddionice Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići i tom prilikom kazao kako je zadovoljan dinamikom izvođenja radova, koji nisu stali i pored pandemije koronavirusa.

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 2

Ministar Lasić izrazio je zadovoljstvo što su radovi na poddionici Buna – Počitelj ušli u završnu fazu, ocijenivši kako se realizacijom projekata izgradnje Koridora 5C stvaraju bolji uvjeti za razvoj i napredak juga Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, zajedno s Javnim poduzećem “Autoceste Federacije”, nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte.

Poddionica Buna – Počitelj duga je 7,2 kilometra i dio je dionice autoceste Mostar jug – Počitelj na Koridoru 5C, a vrijednost izgradnje poddionice je 25 miliona eura. Izvođač radova na toj poddionici je firma "Hering" d.d. iz Širokog Brijega.

Federalni ministar posjetio je i objekte koji se nalaze na ovoj poddionici, natputnjaci Grabovina i Kevčići, potputnjak Bivolje Brdo i dvostrano odmorište Rotimski potok.

Trenutno se na glavnoj trasi radi habajući sloj, što će biti završeno za, otprilike, mjesec te se izvode asfaltski radovi na odmorištu Rotimski potok.

Nadzor nad gradnjom vrši kompanija "Aecom S.L.U." iz Španije. Sredstva za izgradnju i nadzor su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te bespovratna sredstva Europske unije u visini od 8,7 miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Poddionica Počitelj – Zvirovići

Poddionica Počitelj – Zvirovići dio je dionice Počitelj – Bijača, a ukupna dužina poddionice je 11,75 kilometara. Poddionica je podijeljena na dva lota koja obuhvataju trasu autoceste i most Počitelj. LOT 1 uključuje dio autoceste od završetka poddionice Buna – Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do poddionice Međugorje – Bijača.

Izvođač radova na LOT-u 1 je "China State Construction Engineering Corporation Limited" (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

LOT 1 podijeljen je na dvije sekcije. Na Sekciji 1 (prije mosta Počitelj, L=cca 3,5 km) nalaze se sljedeći objekti: tri potputnjaka kojim se lokalni putevi provode ispod autoceste (Bivolje brdo, Počitelj, Ševaš Njive), jedan natputnjak (Gradina), petlja Počitelj, naplatno mjesto CP Počitelj, spojne ceste petlja Počitelj do magistralne ceste M-17 i do regionalne ceste Domanovići – Stolac. Na Sekciji 2 (poslije mosta Počitelj, L=cca. 7,0 km) se nalaze sljedeći objekti: tunel Počitelj dužine cca. 1.200 metara sa dvije cijevi, tri mosta dužine cca. M2 158 metara, M3 72 m i M4 122 m, potputnjak Orlovača (km 10+975) i naplatno mjesto CP Međugorje – Zvirovići.

LOT 2 je sami most Počitelj, dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara.

Federalni ministar posjetio je i lokaciju izgradnje mosta Počitelj izjavivši kako je most Počitelj jedan od najkompleksnijih projekata na Koridoru 5C, jer se radi o najdužem mostu od 980 metara u Bosni i Hercegovini, a devetom u Europi, koji je visine oko 100 metara te spaja dvije obale rijeke Neretve.

Most Počitelj je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka i gradi se tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Most se sastoji od šest stubova visine 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara.

Izvođač radova za LOT 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine "Azvirt Limited Liability Company" (Azerbejdžan), "Sinohydro" "Corporation Limited" (Kina) i "Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd" (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu, sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

loading...

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...