PODACI SU NEUMOLJIVI: Ekonomija Federacije BiH se oporavlja, pozitivni ekonomski trendovi

Posljednji podaci pokazuju da Federacija BiH bilježi blagi oporavak ekonomije nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, piše portal "Vijesti".

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 2

U posljednjih mjesec dana je zabilježen rast broja zaposlenih u FBiH od 1.422 zaposlene osobe. Javni prihodi u FBIH su također porasli za 43 miliona KM. Prema podacima Porezne uprave FBiH, porezni obveznici u prva tri mjeseca ove godine uplatili su 1.323.870.559 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2020. više za 43.011.503 KM, ili za 3,36 posto.

Ove podatke je na sastanku sa kantonalnim premijerima danas iznio i premijer FBiH Fadil Novalić koji je istaknuo značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste garant stabilnosti zdravstvenog, penzionog i socijalnog fonda. Novalić je dodao da ohrabruju posljednji zvanični podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju povećanje direktnih poreza i rast broja zaposlenih.

Prema dostupnim podacima, u cijeloj Evropskoj uniji, samo Estonija, Bugarska i Luksemburg trenutno imaju manji udio duga u bruto domaćem proizvodu, nego što je to slučaj u entitetu FBiH. Osim toga, rezultat mjera Vlade FBiH su i očuvanje stabilnosti budžeta i vanbudžetskih fondova.

U prošloj godimni direktna finansijska injekcija iz budžeta FBiH prema nižim nivoima vlasti i privredi je iznosila ukupno 410 miliona KM, te još 100 miliona KM komisionih sredstava u Razvojnoj banci za funkcionisanje Garantnog fonda.

Podsjetimo, Vlada FBIH je u prošloj godini sa 230 miliona KM podržala i niže niove vlasti, 200 miliona KM kantonima i 30 miliona KM općinama i gradovima. Doznačena je i finansijska pomoć za oko 395.000 uposlenika u FBiH u iznosu od više od 90,3 miliona KM. Također, osigurano je i 180 miliona KM kao direktna pomoć privredi u prevazilaženju negativnih efekata pandemije koronavirusa, te pomenutih 100 miliona KM komisionih sredstava u Razvojnoj banci.

- Ove godine smo planirali dodatne mjere, koje su usmjerene na pomoć privredi, što je reflektovano i budžetom za 2021. godinu. Planirana su sredstva za Fond za stabilizaciju privrede u iznosu od 150 miliona KM i trenutno radimo na identifikovanju sektora, prema kojima će ta intervencija ići. Sjetit ćete se da smo planirali i dodatnih 50 miliona KM na ime projekta zapošljavanja, sa intencijom da u što kraćem roku pokušamo nadoknaditi izgubljena radna mjesta – poručio je nedavno Novalić i dodao da će nivo FBiH nastaviti pomagati niže nivoe vlasti u iznosima od 200 miliona KM za kantonei 30 miliona KM za gradove i općine.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...