IZETBEGOVIĆEVA NAJAVA IZAZVALA POTPUNU POMETNJU U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ponašanje SDA vodi u novu blokadu, nećemo prihvatiti…“

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kazala je za „Glas“ da blokade bez razloga mogu samo pogoršati odnose unutar BiH.

  • Politika

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 11

Predstavnički dom je po zahtjevu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije smijenio Miloša Lučića sa pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice. Tu odluku, kako bi stupila na snagu, treba sutra da potvrde i delegati u Domu naroda.

- Ta pozicija pripada nekome iz reda ostalih iz Republike Srpske. I to je jasno. Imali smo već na djelu razna uslovljavanja u proteklom periodu i to nas je dovelo u stanje nefunkcionalnosti. Ko god ima namjeru da blokira, neka se smatra odgovornim za dodatnu nefunkcionalnost institucija - istakla je Novaković-Bursać.

Na pitanje očekuje li blokade, Novaković-Bursać kaže:

- SDA nema niti jedan razlog da blokira popunjavanje pozicije ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, jer je jasno da pripada kadru iz Srpske, ali ako se upute u te vode, to će dodatno zakomplikovati odnose i političku situaciju u BiH, a krivci će biti isključivo oni. Očito da su iz SDA u javnost izašli sa stavovima koji nisu, prije toga, ničim izazvani te pokazuju svoju namjeru uslovljavanja. Mi nemamo namjeru da prihvatamo uslovljavanja.

Novaković-Bursać: U BiH se ne nalaze migranti nego dobro finansirani mladićiFoto: Arhiv

Na pitanje na koje stavove misli, Novaković-Bursać kaže:

- Rekli su da ne prihvataju određeno ime, a to ime se još nije zvanično ni pojavilo, a oni već izlaze sa stavovima u vezi s tim imenom. Nevjerovatno je to da unaprijed najavljujete neslaganje, dok još ni prijedloga nema.

Novaković-Bursać nije smjela dati komentar na pitanje o kome se radi, ali već je danima jasno da je riječ o bivšem gradonačelniku Banje Luke Igoru Radojičiću.

Lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je kazao da Radojičić neće dobiti podršku te stranke za ministarsku poziciju, što je očito teško palo Dodikovom SNSD-u, baš kao i Izetbegovićeva izjava da Senad Bratić bezuvjetno bude vraćen na mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...