DIPLOMATSKI INCIDENT U ANKARI: Predsjednica Evropske komisije ostala bez stolice tokom sastanka s Erdoganom (VIDEO)

"Predsjednica očekuje da se prema instituciji koju predstavlja, postupa prema potrebnom protokolu i zato je zatražila od svog tima da preduzme sve odgovarajuće kontakte kako bi se osiguralo da se takav incident ne dogodi u budućnosti.“

  • Svijet

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 3

Ursula von der Leyen, prva predsjednica Evropske komisije, bila je "iznenađena" nakon što je ostala bez stolice tokom sastanka dvojice predsjednika EU i lidera Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, piše "The Guardian".

Sada zahtijeva da se takvo što više nikada ne ponovi.

Šefica Evropske komisije, koja dolazi iz Njemačke, ostala je jučer vidno iznerviran na početku razgovora u Ankari s dvojicom muških kolega Erdoğanom i Charlesom Michelom, bivšim belgijskim premijerom, koji je predsjednik Evropskog vijeća.

"Ehm", promrmljala je, malom gestikulacijom usmjerenom prema zauzetim sjedalima u čelnom dijelu prostorije, dok su se Michel i Erdoğan smještali na svojim mjestima pozlaćene sobe u predsjedničkom kompleksu u Ankari na početku razgovora.

Neugodna scena odigrala se prije trosatnog sastanka s Erdoğanom u utorak, gdje je jedno od pitanja koje su pokrenuli lideri EU bilo ženska prava u svjetlu povlačenja Turske iz konvencije o rodno zasnovanom nasilju.

Michel je pružio malo dokaza o tome da mu nije drago to čemu je svjedočio.

Von der Leyen morala se zadovoljiti sjedištem drugog ranga na sofi nasuprot turskog ministra vanjskih poslova.

Danas je njen glasnogovornik jasno izrazio osjećaje predsjednice komisije zbog tog pitanja, napomenuvši da joj je incident tokom rasprava koje su uslijedile, "izoštrio fokus" na pitanje jednakih prava.

„Predsjednica komisije je bila očito iznenađen i to je nešto što možete vidjeti na videosnimku... Nivo protokola našeg predsjednika potpuno je isti kao i za predsjednika Evropskog vijeća.

Naša predsjednica je sama po sebi članica Evropskog vijeća i obično se, kad odlazi u strane države, postupa na potpuno isti način kao i sa predsjednikom Evropskog vijeća.

Predsjednica očekuje da se prema instituciji koju predstavlja, postupa prema potrebnom protokolu i zato je zatražila od svog tima da preduzme sve odgovarajuće kontakte kako bi se osiguralo da se takav incident ne dogodi u budućnosti.“

Glasnogovornik je objasnio i da je Von der Leyen svjesno odlučila nastaviti sastanak uprkos negodovanju.

"Predsjednica je procijenila da se ne treba udaljiti sa sastanka, učestvovala je u razgovorima i odigrala svoju punu ulogu", rekao je glasnogovornik.

Pitanja o Michelovom ponašanju upućena su njegovom glasnogovorniku, koji nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Iratxe García Pérez, španski europarlamentarac koji predvodi socijalističku i demokratsku grupaciju u Evropskom parlamentu, na Twitteru je napisao: "Prvo su se povukli iz Istanbulske konvencije, a sada predsjednicu Evropske komisije ostavljaju bez mjesta u službenoj posjeti. Sramotno."

"Kakav diplomatski fijasko", napisala je na istoj društvenoj mreži Violeta Bulc, bivša komesarka EU.

Ni Von der Leyen ni Michel nisu spomenuli diplomatski gaf na konferenciji za štampu nakon sastanka. "Došli smo u Tursku kako bismo našoj vezi dali novi zamah i u tom pogledu imali smo zanimljiv prvi sastanak sa predsjednikom Erdoğanom", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da je Turska poslala "pogrešan signal" napustivši konvenciju o sprečavanju nasilja nad ženama, potpisanu 2011. godine.

"Duboko sam zabrinuta činjenicom da se Turska povlači iz Istanbulske konvencije," rekla je. "Ovdje se radi o zaštiti žena i djece od prijetnje nasiljem."

Glavni rezultat sastanka bio je to što se EU dogovorila da produži petogodišnji ugovor, vrijedan šest milijardi eura, po kojem je Bruxelles osigurao sredstva Truskoj, a ova zemlja je, zauzvrat, nastavila sa zaustavljanjem kretanja migranata ka Grčkoj i EU.

(Politicki.ba)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...