INFORMACIJA KOJA MIJENJA SVE: Iste respiratore koje je BiH kupila u Kini, koristi Njemačka i još 40 država!

Kineski respiratori nabavljeni preko FUCZ-a i kompanije "Srebrena malina" već godinu dana zauzimaju veliki dio javnog prostora.

  • Društvo

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 3

Ko ih je i kako nabavio, koliko su plaćeni, ko će ih koristiti i u kojim okolnostima te da li uopće mogu pomoći, pitanja su koja su u kontinuitetu nametana u posljednjim mjesecima. Na prva tri pitanja je, primjera radi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon upita medija odgovorio sa "šta vas briga". I tu je u Srbiji završena priča o respiratorima.

U BiH ne samo da se ta pitanja i dalje postavljaju, već se odgovori na njih traže u procesu koji se danas vodi pred Sudom BiH. U posljednjem preriodu je problematizirano i to da li su štetni, iako zvanične informacije govore da niti jedan pacijent koji je obolio od Covida-19, a koji je bio priključen na "kineske respiratore", nije preminuo.

"Sporne" respiratore proizvodi kompanija "Aerospace Changfeng Medical". Ta kineska državna kompanija nije proizvela samo 100 respiratora koje je kupila „Srebrena malina“ i onih 40 koje su BiH donirali Ujedinjeni Arapski Emirati. Broj proizvedenih i prodatih primjeraka respiratora ACM812A kompanije "Aerospace Changfeng Medical" mnogo je veći.

Prema informacijama koje je portal Vijesti.ba dobio od izvora iz Ambasade Kine u BiH, kompanija "Aerospace Changfeng Medical" prodala je u 2020. godini oko 20.000 respiratora ACM812A, i to u 40 država.

Ti su respiratori prodati u Njemačku, Francusku, Italiju, Španiju, Mađarsku, Rusiju te u značajan broj država Azije i Afrike. I u svim tim državama služe za pomaganje pacijentima. U BiH služe i za proizvodnju političkih afera.

Kako pojašnjava izvor portala Vijesti.ba iz Ambasade Kine, kompanija "Aerospace Changfeng Medical" ne bi smjela prodavati te respiratore da oni ne zadovoljavaju standarde visokog kvaliteta, jer im, kako je kazao, Kina ne bi dozvolila prodaju i izvoz s obzirom na to da bi neispunjavanje takvih standarda utjecalo na međunarodni rejting Kine i kineskih medicinskih proizvoda.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...