DOBRA VIJEST ZA OBOLJELE OD COVIDA-19: Očekuje se isporuka ampula...

Što se tiče samog ampularnog lijeka Clexane, koji se vrlo često koristi u liječenju Covid-infekcije, JU “Apoteke Sarajevo” vrše kontinuirano sukcesivno snabdijevanje domova zdravlja KS navedenim lijekom.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

"Tokom cijele pandemije izazvane koronavirusom JU 'Apoteke Sarajevo' nastoje svojim pacijentima osigurati i obezbijediti sve potrebno, tako da je nabavka lijekova koji se koriste u liječenju Covida-19, kao i svih drugih lijekova, medicinskih sredstava kontinuirana", potvrđeno je danas za N1 iz ove ustanove.

”Što se tiče samog ampularnog lijeka Clexane, koji se vrlo često koristi u liječenju Covid-infekcije, JU 'Apoteke Sarajevo' vrše kontinuirano sukcesivno snabdijevanje Domova zdravlja KS navedenim lijekom.

Raspolažemo informacijom da kompanija 'Sanofi' koja proizvodi pomenuti lijek, shodno zahtjevima tržišta i obzirom na veliku potražnju za istim nije u mogućnosti odgovoriti i obezbijediti 100% tražene količine, ali možemo potvrditi da je snabdijevanje kako domova zdravlja od strane nas, tako i naših apoteka kontinuirano”, potvrđeno je za N1.

U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim apotekama i apotekama uz Covid-ambulante, kao i dostribuirana prema zdravstvenim ustanovama.

”Kao što je i poznato postoje i drugi ampularni lijekovi koji imaju isti terapijski učinak, a to su:

Fragmin injekcije (proizvođač PFIZER LUXEMBOURG SARL, Luksemburg)- sastav dalteparin;

Heparin natrijum Panpharma injekcije (proizvođač PANPHARMA S.A., Francuska)- sastav heparin;

Heparin Galenika (proizvođač GALENIKA a.d. Beograd, Srbija)- sastav heparin;

Biemparin (proizvođač BIEM ILAC SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI, Turska)- sastav heparin.

Ono što su iz Apoteka potvrdili jeste da JU “Apoteke Sarajevo” u narednom periodu očekuje isporuku Clexan i Fragmin ampula od veledrogerija.

Da li će to biti u količinama koje će biti u skladu sa trenutnim zahtjevima tržišta, to sa sigurnošću ne možemo potvrditi. Možemo reći da zasada nema razloga za zabrinutost i paniku, jer iako je snabdijevanje otežano, ne možemo reći da je navedeni ampularni lijek deficitaran”, kazali su iz JU ”Apoteke Sarajevo”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...