ZAKONSKI REGULISANO: U Sarajevu uskoro posebna taksi vozila za osobe s invaliditetom, ali i kodeks ponašanja vozača

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta istaknuo je važnost ovog zakona, jer će osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo konačno dobiti specijalizirana taksi vozila.

  • Društvo

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Nakon što je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, danas je Skupština Kantona Sarajevo na prijedlog Vlade KS i Ministarstva saobraćaja usvojila izmjene Zakona o taksi prijevozu, kojima će, između ostalog, biti omogućeno korištenje posebnih taxi vozila za osobe s invaliditetom.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je istakao važnost ovog zakona, jer će osobe s invaliditetom u Kantonu Sarajevo konačno dobiti specijalizirana taxi vozila.

"Sve ranije inicijative našeg ministarstva, kao i kantonalnih i federalnih zastupnika urodile su plodom. Inicijative su se odnosile na to da se taxi prijevoznicima prvenstveno omogući registracija vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom, što je bio preduslov za rješavanje problema prijevoza invalidnih osoba taxi prijevozom. Nastavit ćemo osluškivati potrebe građana i stvarati jednake uslove za sve", poručio je ministar Šteta.

Pored ovoga, Vlada Kantona Sarajevo će, shodno izmjenama i dopunama ovog zakona, u narednom periodu propisati Kodeks oblačenja i ponašanja taxi vozača u toku radnog vremena.

Skupština Kantona Sarajevo danas je također usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Ovaj zakon prvi put je donesen u decembru 2020. godine da bi odmah nakon toga, po apelaciji premijera FBiH, bio upućen na ocjenu ustavnosti. Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom je utvrđeno da navedeni zakon nije u skladu s Ustavom FBiH, odnosno da prilikom njegovog usvajanja nisu ispoštovane sve procedure, tj. da nije proveden u skladu s Poslovnikom Skupštine KS, saopćeno je iz Službi za protokol i press KS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...