"STVAR JE ODAVNO ZAVRŠENA": Ustavni sud BiH razmatrat će izvršenje odluke u predmetu "Ljubić", ali i...

Sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda BiH s nestrpljenjem očekuju i u Akademiji nauka i umjetnosti BiH kako bi se utvrdilo da li svojim odbijanjem upisa ove institucije u Registar pravnih lica ministar pravde BiH Josip Grubeša ignoriše donesenu presudu.

  • Mini market

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Ustavni sud BiH bi prema najavama iz ove institucije u junu, ili julu, trebao održati sjednicu Velikog vijeća na kojoj će se razmatrati izvještaj o izvršenju donesenih odluka.

Za NAP su iz Ustavnog suda BiH potvrdili da će se tada na sjednici razmotriti i pitanje izvršenja Odluke U-23/14 (tzv. predmet Ljubić).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uzburkao je javnost izjavama da je došlo do brisanja spornih članova iz Izbornog zakona.

Njegov stav baziran je na tvrdnjama bivšeg sudije Ustavnog suda BiH Josepha Marka.

"Stvar je odavno završena. Interesantno je međutim da u BiH tu okolnost niko nije uzeo u obzir", sredinom prošlog mjeseca objavio je austrijski "Standard" pozivajući se upravo na Marka, koji kaže da se više ništa ne mora uraditi, jer je odgovarajući propis naknadnim aktom stavljen van snage.

List navodi kako se u jednoj odluci Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. kaže da „Ustavni sud ukida odgovarajuće propise iz Izbornog zakona, jer ih Parlament BiH u predviđenom roku od šest mjeseci nije uskladio sa Ustavom“.

Sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda BiH s nestrpljenjem očekuju i u Akademiji nauka i umjetnosti BiH kako bi se utvrdilo da li svojim odbijanjem upisa ove institucije u registar pravnih lica ministar pravde BiH Josip Grubeša ignoriše donesenu presudu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...