BAKIR NAKAŠ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Stjepan Kljuić je početkom rata kazao da će trajati četiri godine. Svi smo ga tada optužili da bulazni i da nema pojma..."

Gost emisije "Pressing" na N1 televiziji bio je čuveni sarajevski infektolog Bakir Nakaš.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

Može li mutirani virus nadjačati vakcinu?

- Imate primjer H1N1 ili sezonske gripe gdje se svake godine pojavljuje novi soj. Što znači da će i ovaj virus proizvoditi nove sojeve. Ako stručnjaci otkriju da novi soj neće biti zaštićen sadašnjom vakcinom – onda trebaju proizvesti novu vakcinu.

Ljudi su prestali da misle o problemima koji se mogu pojaviti sa zaraznim bolestima. Ja sam završio studij da se nikada nisam susreo s nekim bolestima, jer ih nije bilo. Ovo sad nam je došlo kao posljedica ovog pasivnog mišljenja. Mi smo imali opomenu u SARS-u i MERSU-u.

Pandemija je ogolila mnogo činjenica, a jedna je i da nemamo dovoljan broj stručnih ljudi?

- Mi smo imali veliki odliv 1992. godine, kada su mnogi stručnjaci napustili državu. Slično se desilo u posljednjih sedam ili osam godina. Sve se to odražava na kapacitete koji su na raspolaganju. Iako je situacija takva, nisam čuo da se iko ko je napustio BiH, ponudio da se vrati i dođe pomoći.

Kako ste doživjeli ovo sve što se posljednjih dana događa u vezi s KCUS-om i tzv. malina respiratorima?

- Definitivno sam razočaran, jer nisam čuo da su strukovna udruženja reagovala. Mislim da je porazno da niko od njih nije stao iza svojih članova.

Ima jedna stvar koja je u medicini, a pogotova u anesteziologiji, tako i u drugim odgovornim zanimanjima. Npr. pilot kada ujutro dođe na posao i treba voziti avion, on, jednostavno, može reći da se ne osjeća spremnim ili da nije avion ispravan. Mislim da su na sličan način trebali zauzeti stav i anesteziolozi ako su respiratori neispravni. Trebali su se uvezati i stati u zaštitu struke, jer niko ne zna bolje od njih da li su ispravni.

Nakaš je nagovijestio kada bismo mogli reći da je došao kraj korone...

- Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić je početkom rata kazao da će trajati četiri godine. Svi smo ga tada optužili da bulazni i da nema pojma, a bio je u pravu. Ova korona će trajati mnogo duže nego što smo mislili. I mene je virus prevario.

Na pitanje da li je fašizam pobijeđen, Nakaš je rezolutan:

- Jeste vojnički, ali smo svjesni da su se neke fašiste preobukle “crvene” i, kada je bilo vrijeme, skinuli su maske. Fašizam je kreirao tlo za ovakvu situaciju kakva je trenutno u regionu.

Na pitanje kako gleda na neuspješan izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, Nakaš u razgovoru za N1 kaže:

- Doživio sam kao moj lični poraz. Mada sam znao da će se to desiti, jer sam imao iskustvo kada se birao ovaj gradonačelnik. Predosjetio sam da će to biti, jer sam svjestan koliko politika može promijeniti ono što u jednom momentu svi priželjkujemo.

Želim na kraju iskoristiti priliku da čestitam svim građanima 7. april, Dan zdravlja, i da podsjetim da je tema “Nejednakost u zdravstvu”. Znači, nismo mi jedini u svijetu koji imaju takav sistem. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...