U ROKU OD TRI DANA: "BH-Gas" mora vratiti 1,6 miliona dolara srbijanskom i mađarskom transporteru

Ovime je potvrđeno da je "BH-Gas" mađarskom FGSZ-u uplatio avans za april od milion dolara, a "Transportgasu" Srbija avans od 600 hiljada dolara, iako su znali da tom rutom neće biti snabdijevanja plinom.

  • Ekonomija

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Vlada Federacije BIH usvojila je danas informaciju u vezi sa problematikom snabdijevanja Federacije prirodnim plinom, koju je pripremilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Zaključkom Vlade FBiH zadužen je Nadzorni odbor "BH-Gasa" da hitno poduzme aktivnosti i, zajedno s upravom preduzeća "BH-Gas" d.o.o. Sarajevo, izvrši povrat avansno uplaćenih sredstava mađarskom i srbijanskom transporteru u iznosu od cca. 1.600.000 američkih dolara. Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Ovime je potvrđeno da je "BH-Gas" mađarskom FGSZ-u uplatio avans za april od milion dolara, a "Transportgasu" Srbija avans od 600 hiljada dolara, iako su znali da tom rutom neće biti snabdijevanja plinom.

Kako smo ranije objavili, direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić platio je avanse Mađarima i Srbijancima bez odluke Nadzornog odbora. Također, "BH-Gas" je platio i fakturu za februar bez saglasnosti "Energoinvesta" u ime "Energoinvesta". Izvor Vijesti.ba navodi da su za te potrebe iz "BH-Gasa" čak promijenili i banku preko koje je vršeno plaćanje. Ovo plaćanje je urađeno preko UniCredit banke, dok su sva ranija rađena preko drugih banaka, pišu Vijest.ba.

Zaključkom Vlade FBiH danas su uprave i nadzorni odbori dvije kompanije zaduženi da zajedno proanaliziraju trenutno stanje i sačine sporazum, odnosno dogovor kako će se operativno raditi u narednom periodu poštujući sve elemente sadržane u Uredbi, to jeste "Energoinvest", kao snabdjevača plina i potpisnika Ugovora o uvozu prirodnog plina s "Gazprom Export LLC-om", a "BH-Gas" kao operatora transportnog sistema plina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Rok za realiziranje ove tačke je tri dana.

Zaključkom Vlade FBiH zaduženi su uprave i nadzorni odbori "Energoinvesta" i "BH-Gasa" da striktno poštuju odredbe Uredbe o organiziranju i reguliranju sektora plinskog gospodarstva - posebno članove 4, 10, 11, 12. i 59. Uredbe.

Članom 10. određeno je da je "BH-Gas" operator transportnog sistema gasa u FBiH čija je nadležnost da garantuje pouzdanu i
kvalitetnu dopremu gasa od ulaza u gasni transportni sistem na području FBiH do primopredajnih mjerno-regulacionih stanica operatora distrubutivnih sistema i krajnjih kupaca.

Članom 59. propisano je da su u prijelaznom periodu do ispunjenja uslova iz člana 30. st. 1. i 2. za obavljanje poslova vezanih za snabdijevanje gasom u FBiH određeni „Energoinvest" i „BH-Gas“, s tim da je snabdjevač gasa „Energoinvest“ kao zatečeni snabdjevač koji je i potpisnik Ugovora "Gazprom" - "Energoinvest" iz 1998. godine.

Članom 4. Uredbe regulisano je značenje pojedinih pojmova snabdijevanja gasom: nabavka, prodaja i preprodaja prirodnog gasa, uključujući i LNG, dok je transport gasa: prijenos gasa kroz visokotlačni transportni sistem od ulaza u transportni sistem do primopredajnih mjerno-regulacionih stanica, isključujući snabdijevanje gasom, a uključujući prijenos gasa od ulaza u transportni sistem do sistema skladišta gasa te tranzit gasa, čime se transporteru gasa isključuje moguće snabdijevanje gasom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...