RASPLIĆE SE GASNA AFERA: "Energoinvest" podnio krivičnu prijavu protiv čelnika "BH-Gasa"

Javnost u BiH šokirala je vijest da je "BH-Gas" avansno platio za transport plina kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 2

Jučer je objavljeno da je Mađarima uplaćeno milion dolara, a u istu svrhu srbijanskom transporteru 600.000 dolara.

Uz tvrdnju da su ugovori važeći, iz "BH-Gasa" danas priznaju da su plaćali avanse. Navode da je mađarskom FGSZ-u uplaćen avans za april od 392.614 dolara, a "Transportgasu" Srbija avans od 307.200 dolara.

No, iznosi su samo dio problema. Kako saznaju Vijesti.ba, direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić platio je avanse Mađarima i Srbijancima bez odluke Nadzornog odbora. Također, "BH-Gas" je platio i fakturu za februar bez saglasnosti "Energoinvesta" u ime "Energoinvesta".

Izvor Vijesti.ba navodi da su za te potrebe iz "BH-Gasa" čak promijenili i banku preko koje je vršeno plaćanje. Ovo plaćanje je urađeno preko UniCredit banke, dok su sva ranija rađena preko drugih banaka.

Iz "Energoinvesta" su zbog svega podnijeli krivičnu prijavu.

- Zašto je "BH-Gasu" stalo da se ide preko Mađarske i zašto se za to toliko grčevito bore? Asocijacije mi kreću u vrlo ružnom pravcu, ali nek' to radi Tužilaštvo - kazala je direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević.

Izvori iz "BH-Gasa" govore i kako su direktor Salkić i savjetnik u ovoj kompaniji Almir Bećarević nakon svake avansne uplate Mađarima išli na službeni put u Mađarsku.

Direktor "BH-Gasa" jučer je cijelu priču pokušao spinovati prozivkama resornog ministarstva i Nadzornog odbora o snižavanju cijene pline. No, kako Nadzorni odbor nije upoznavao sa milionskim avansnim uplatama, a plaćanja je vršio i u ime druge kompanije, Salkiću su oduzete sve ovlasti. Uostalom, navode naši izvori, da je htio sniziti cijenu plina, Salkić je trebao provesti posljednju odluku donesenu po pitanju sniženja cijena. Profit "BH-Gasa", mnogo veći od planiranog, mogao bi pokazati suprotno - da "BH-Gas" nije provodio posljednju odluku o smanjenju te da je ekstraprofit ostvaren preko leđa građana.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...