DONESENA PRESUDA: "Obavezna vakcinacija je legalna, ali je..."

"...slobodu procjene sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike."

  • Društvo

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 2

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je donesena u četvrtak i uslijedila je nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnijele sudu zbog obavezne vakcinacije djece, piše "Deutsche Welle".

Evropski sud za ljudska prava, kojem su se obratili roditelji djece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog nevakcinisanja, ocijenio je danas da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu".

"Ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije Covida-19", rekao je za agenciju France-Presse advokat Nicolas Hervieu, koji je specijalizovan za ECHR. On, međutim, ističe "slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju vakcinalne politike".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...