PEČENI BATAT: Prilog za svaku priliku

Ovaj batat najbolji je prilog koji ćete probati.

  • Gastro

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Hrskav izvana sa mekom sredinom, savršeno začinjen maslacem, maslinovim uljem, bijelim lukom i parmezanom - ovaj batat zaista je san snova.

Nekima je dovoljan i kao glavno jelo, ali savršen je i kao prilog, s njim ne možeš pogriješiti.

Ako se pitate kako ih i vi kod svoje kuće možete napraviti ovako fantastičnima, samo slijedite recept i brzo ćete "omastiti brk".

SASTOJCI:

3 srednje velika batata, narezana na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice crnog bibera
2 čehna bijelog luka
30 g naribanog parmezana
ruzmarin

PRIPREMA:

Upali pećnicu i pusti je da se zagrije na 200 stepeni. Lim za pečenje postavite na srednju visinu.

Narezani krompir, ulje, sol i biber stavite u jednu veliku zdjelu i dobro promiješajte.

Zatim prebacite batat na lim za pečenje i rasporedite ga tako da bude u jednom sloju. Na lim za pečenje po želji dodajte i malo maslaca.

Pecite 15 minuta. Preokrenite batat ravnom lopaticom i pecite dok ne porumeni i omekša, još oko 10 minuta.

Izvadite lim za pečenje iz pećnice. Pospite krompir bijelim lukom i polovicom sira i promiješajte. Preostali sir zatim ponovno pospite po krompiru. Pecite dok sir ne omekša i rastopi se, oko minutu do dvije.

Pospite ga ruzmarinom. 

Prijatno! :) 

(Gastro.24sata.hr) 

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...