NEŠIĆ ODGOVORIO BEVANDI: "Kakve veze imaju kirije sa pandemijom?!"

Predsjednik DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić poručio je danas da je zapanjen "količinom nervoze i nepovezanim odgovorima ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande".

  • Mini market

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Poslanik Nešić napomenuo je da je 2. novembra prošle godine na protokol Parlamenta BiH predao poslaničko pitanje o utrošku 42 miliona КM namijenjenih saniranju šteta od pandemije korone, a odgovor nije dobio te je jučer ponovio isto pitanje.

Nešić kaže da je ministar Bevanda u svom današnjem saopštenju naveo da je dostavio Nešiću podatke o kirijama koje se plaćaju iz budžeta BiH za smještaj institucija BiH.

– Кakve veze imaju kirije sa pandemijom!? Na kraju, ministar mi poručuje da pročitam "Službeni glasnik" 65/20, 1/21, 2/21 i 6/21. Кako nisam vidovnjak, zaista u novembru nisam mogao znati šta će biti objavljeno u januaru. No, i ovaj odgovor govori mnogo – poručuje Nešić.

On kaže da od 42 miliona КM u prošloj godini je utrošeno svega 14 miliona КM, i to tako što su prebačeni entitetskim budžetima i budžetu Brčko distrikta.

Logično, kako ističe Nešić, postavlja se pitanje zašto je taj novac uopšte uziman od entiteta u budžet institucija BiH i zašto odmah kroz raspodjelu sredstava od PDV-a nije dodijeljen entitetima?

– Drugo, tek u januaru je entitetima ponovo doznačeno 10.273.000 КM. Zašto su ta sredstva čuvana u budžetu do isteka godine, neiskorišćena, dok su se entiteti zaduživali i vodili bitku s koronom? Svakako ne mislim da je isključiva odgovornost na ministru Bevandi, ona je, prije svega, na predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji i vjerujem da se i sam ministar Bevanda našao u neobranom grožđu – kaže Nešić.

On je upitao zar upravo Republika Srpska ne insistira na čuvanju nadležnosti.

– Zašto, onda, Tegeltija sredstva za zdravstvo i pomoć privredi otima od entiteta i stavlja u budžet institucija BiH umjesto da ta sredstva budu planirana u budžetima entiteta, kantona i opština? Кako to da mi iz Republike Srpske deceniju nismo dozvoljavali da se budžet institucija BiH poveća za jednu marku, i to u vrijeme kada je bilo novca, a sada – kada su prilivi od indirektnih poreza u prošloj godini manji za 750 miliona КM, što trpe entitetski i lokalni budžeti, budžet institucija BiH u prošloj godini povećan je za 30 miliona КM, a za ovu ga Tegeltija želi povećati još za 31 milion КM? – ističe se Nešićeva izjava u saopštenju iz DNS-a.

Podsjećamo, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda reagirao je na izjavu poslanika u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Nenada Nešića o nedostavljanju odgovora na njegovo poslaničko zastupničko pitanje.

Prema ocjeni ministra Bevande, nepoznavanje procedura poslanika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića nije opravdanje da se medijima daju netačne i zlonamjerne informacije o radu bilo koje institucije BiH, a time ni Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Nešić je, naime, ustvrdio kako ministar Bevanda i Ministarstvo finansija i trezora BiH nisu ni nakon pola godine odgovorili kako je raspodijeljeno i potrošeno 42 miliona KM namijenjenih za saniranje posljedica pandemije koronavirusa sa stavki direktni transferi i rezerviranja iz budžeta za 2020. godinu.

"Tim povodom, ministar Bevanda obavještava zastupnika Nešića da je odgovor na njegovo zastupničko pitanje dostavljen generalnom tajniku Vijeća ministara BiH 11. februara te je na 29. sjednici Vijeća ministara, održanoj 4. marta, usvojen prijedlog odgovora pripremljenog u Ministarstvu financija i trezora BiH, a dan poslije nadležne službe su dostavile materijal Parlamentarnoj skupštini BiH", saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kako kažu, ne ulazeći u formiranje dnevnog reda, način dostave i kompletiranja materijala, Ministarstvo finansija i trezora BiH svoj dio posla obavilo je u skladu sa procedurama i bez namjere da oteže ili skriva odgovore o utrošku javnog novca, tim prije što su isti podaci već dostavljani i medijima i nevladinim organizacijama koje prate javnu potrošnju.

"Zastupnik Nešić dobit će ili je već dobio putem administrativnih službi odgovor na postavljeno zastupničko pitanje te ga može proslijediti medijima, kao i kritike na račun ministra Bevande i Ministarstva financija i trezora BiH koje je prije bilo kakve provjere već saopćio javnosti", dodaje se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...