DETALJ IZ ŽIVOTA GENERALA JOVANA DIVJAKA: "Matursku košulju majka mi je šila od čaršafa..." (VIDEO)

"Sad ja razmišljam i odlazim u hotel 'Vojvodina', nas je 27, ko će kako biti obučen. Dolazim do računice da bi nekih 50 posto trebalo biti iznad nas, a 50 posto tu negdje, ja s njima. Međutim, kada sam došao, svi su imali tamna odijela. Ja imam kombinaciju sako od somota, cipele debelih đonova. Prve suze, gledaj kakva sirotinja, a onda suze radosnice, pa majka ti je to obezbijedila", ispričao je legendarni Jovan Divjak.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 1

U Sarajevu je u 85. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, potvrđeno je za Oslobođenje iz porodice. 

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Jovan Divjak je prvi bosanskohercegovački nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti. Suprotstavio se srpskoj propagandi u manipulaciji srpskim žrtvama u Sarajevu, ističući da nad Srbima nije vršen planski ili sistematski zločin. Bio je miljenik ljudi, običnih, kakav je bio i sam Jovan. Vratio je čin generala, jer njemu titule ne znače mnogo. Njemu je značila bliskost sa običnim ljudima. Gotovo da nije mogao proći 100 metara Sarajevom, a da ga ne zaustavi nekoliko ljudi. Školovao je hiljade djece kroz svoje  Udruženje Obrazovanje gradi BiH.

Malo ljudi zna da Jovan Divjak ne bi bio to što jeste, ne bi učinio za Bosnu i Hercegovinu i njen narod to što je učinio, da je njegova majka imala novca da ga pošalje na studije pričao je legendarni general gostujući na O Kanalu.

"Kada mi je majka 15. januara 1956. godine rekla, sine bila sam na sastanku sa partijskim drugarima. Imaš u Beogradu vojnu školu, da ideš tamo, znaš da nemamo za više i da ne mogu. Prihvatio sam to, ali uvijek mi je u podsvijesti bilo da završim psihologiju, nešto me tu privuklo".

U nastavku pogledajte dio iz emisije Ognjena zemlja. O svojoj voljenoj porodici, životu, o tome zašto je vratio čin generala, šta mu je najteže palo u toku rata i mnogim drugim zanimljivim temama govorio je pokojni čika Jovo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...