SVIJET JE U STRAHU OD VELIKOG RATA: Rusi gomilaju vojsku na granici, premijer Ukrajine stigao na lice mjesta, Angela Merkel hitno nazvala Putina

Njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je u telefonskom razgovoru od ruskog predsjednika Vladimira Putina povlačenje ruskih jedinica, na šta Moskva nije odgovorila.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 2

Ukrajinski predsjednik Zelenskij posjetio je jedinice u području Luganska, gdje, prema snimcima i izjavi koju je objavilo ukrajinsko predsjedništvo, traju sukobi.

"Pogoršava se situacija u Donbasu", izjavio je Zelenskij i garantirao da će ukrajinska vojska odgovoriti na paljbu snajperista. 

"Čast mi je biti ovdje", dodao je čelnik koji je vojnicima uručio ordenje i pohvalio "junaštvo onih koji štite ukrajinske granice". 

Kijev i zapadne zemlje kritizirali su posljednjih dana Moskvu zbog gomilanja jedinica na ukrajinskoj granici i na Krimu, dok traju gotovo svakodnevni oružani sukobi sa proruskim separatistima. 

U četvrtak je još jedan ukrajinski vojnik podlegao ranama. Od početka godine je poginulo 26 vojnika, rekao je Zelenskij, a 2020. Ukrajina je, prema podacima predsjedništva, izgubila 50 vojnika u sukobu.

O tim napetostima su razgovarali Putin i Merkel, čija je zemlja, uz Francusku, pokroviteljica mirovnog procesa u regiji. 

Merkel ga je tražila da smanji rusku vojnu nazočnost na istoku Ukrajine kako bi se omogućilo smirenje, dok Moskva tvrdi da kretanje njezinih jedinica nikoga ne ugrožava.

Putin tvrdi da Kijev "provocira" kako bi namjerno pogoršao situaciju na ratištu. 

Visoki dužnosnik Kremlja Dmitrij Kozak rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, prenio je TASS.

On je ocijenio da bi ulazak Ukrajine u NATO "bio početak propasti" zemlje, reagirajući na traženje Kijeva da ubrza ulazak u organizaciju kako bi uputio znak Moskvi. 

Ukrajinski pristup Atlantskom savezu je godinama crvena krpa za Rusiju. 

Bez obzira na te napetosti, Kozak je za 19. aprila najavio pregovore Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza na nivou političkih savjetnika.

Bijela kuća u četvrtak je saopćila da je zabrinuta zbog "ruskih agresija" te ustvrdila da Rusija ima više vojnika na istočnoj granice Ukrajine nego u bilo kojem razdoblju od 2014., kada je anketirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine. 

Sjedinjene Američke Države raspravljaju o tim zabrinutostima sa saveznicima u NATO-u, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Ona je rekla da je SAD "sve zabrinutiji nedavnom eskalacijom ruske agresije na istoku Ukrajine, uključujući pokrete ruske vojske na ukrajinskoj granici".

"Rusija sada ima više vojnika nego bilo kada od 2014.", dodale je Psaki, ali nije navela broj ruskih vojnika razmještenih duž granice s Ukrajinom. 

Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je prošle sedmice američku podršku ukrajinskom predsjedniku u njegovom sučeljavanju sa Moskvom.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...