Hronika
USMRTIO DEČKA BIVŠE SUPRUGE: Ubici iz Bereka određen istražni zatvor
Prije 14 min0
Recept prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.
Gastro
09. Apr. 2021 09. Apr. 2021
0
Sezona je šparoga i svima nam je potrebna inspiracija za jela u kojima su upravo one glavna zvijezda. Jedan od odličnih načina za uživanje u svježim šparogama je i kremasta juha koju možeš pripremiti za ručak ili večeru.
Za pripremu ove zdrave i ukusne krem juhe nije potrebno nikakvo posebno umijeće, već malo truda i stručak zelenih šparoga, celer, luk, poriluk i maslinovo ulje.
Ako si u žurbi, juhu možeš poslužiti uz kiselo vrhnje, a Jamie Oliver predlaže poširana jaja i prepečeni kruh.
Za 8 porcija
800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)
maslinovo ulje
2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana
2 štapića celera, nasjeckana
2 poriluka, očišćena i nasjeckana
2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
sol
crni papar
Prilog:
10 jaja iz slobodnog uzgoja
8 kriški ciabatte
1 žlica maslaca
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1. Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.
2. Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.
3. Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu).
4. Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju.
5. U međuvremenu kruh prepeci na tavi ili u tosteru.
6. Za poširana jaja, zakuhaj vodu u većoj posudi.
7. Kada voda zavrije, razbij jaja direktno u vodu i kuhaj ih oko dvije minute. Izvadi jaja na tanjur, posoli ih i popapri.
8. Juhu serviraj u tanjure ili zdjelice, povrh stavi poširano jaje i prepečeni kruh te dekoriraj s malo maslinovog ulja.
Prijatno!:)
Hronika
USMRTIO DEČKA BIVŠE SUPRUGE: Ubici iz Bereka određen istražni zatvor
Prije 14 min0
Jeste li znali
LIBERLAND NIJE VIŠE USAMLJEN: Još jedna samo proglašena država na granici Srbije i Hrvatske; imaju zakone, zastavu, pasoš...
Prije 25 min0
Show
KO JE UBIO ČETIRI TINEJDŽERKE: Novi dokumentarac HBO-a otkriva do sada nepoznate detalje o slučaju koji je šokirao Ameriku
Prije 29 min0
Regija
IVO SANADER IZAŠAO IZ ZATVORA: Pogledajte kako danas izgleda nekada jedan od najmoćnijih političara u regiji (FOTO)
Prije 37 min0
Gastro
DORUČAK LEJDI DI: Neprežaljena princeza ovo je jela svakog jutra, probajte i vi njen super zdravi recept
02. Avg. 20250
Gastro
NJEGOVO JE VRIJEME, ISKORISTITE GA: Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj...
01. Avg. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
02. Avg. 20250
Gastro
SAVRŠENO SOČAN PRIJEDLOG ZA RUČAK: Punjeni patlidžan za koji će vam svi tražiti recept
02. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.