Hronika
NOVA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA BH. CESTAMA: Automobilom sletio sa ceste
Prije 15 min0
Recept prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.
Gastro
09. Apr. 2021 09. Apr. 2021
0
Sezona je šparoga i svima nam je potrebna inspiracija za jela u kojima su upravo one glavna zvijezda. Jedan od odličnih načina za uživanje u svježim šparogama je i kremasta juha koju možeš pripremiti za ručak ili večeru.
Za pripremu ove zdrave i ukusne krem juhe nije potrebno nikakvo posebno umijeće, već malo truda i stručak zelenih šparoga, celer, luk, poriluk i maslinovo ulje.
Ako si u žurbi, juhu možeš poslužiti uz kiselo vrhnje, a Jamie Oliver predlaže poširana jaja i prepečeni kruh.
Za 8 porcija
800 g šparoga (tvrdi dio odstrani, a upotrijebi samo mekane dijelove)
maslinovo ulje
2 srednje bijela luka, oguljena i nasjeckana
2 štapića celera, nasjeckana
2 poriluka, očišćena i nasjeckana
2 litre povrtnog ili pilećeg temeljca
sol
crni papar
Prilog:
10 jaja iz slobodnog uzgoja
8 kriški ciabatte
1 žlica maslaca
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1. Luk, celer i poriluk nareži na sitne komadiće te ih proprži na maslinovom ulju na laganoj vatri.
2. Vrhove šparoga odreži i ostavi sa strane, a ostale dijelove nasjeckaj na veće komade te ih dodaj preostalom povrću i sve zalij temeljcem.
3. Kuhaj poklopljeno 20 minuta, a zatim izmiksaj štapnim mikserom (ili u blenderu).
4. Vrati juhu opet na štednjak, posoli ju i popari po ukusu, dodaj vrhove šparoga te kuhaj dok vrhovi ne omekšaju.
5. U međuvremenu kruh prepeci na tavi ili u tosteru.
6. Za poširana jaja, zakuhaj vodu u većoj posudi.
7. Kada voda zavrije, razbij jaja direktno u vodu i kuhaj ih oko dvije minute. Izvadi jaja na tanjur, posoli ih i popapri.
8. Juhu serviraj u tanjure ili zdjelice, povrh stavi poširano jaje i prepečeni kruh te dekoriraj s malo maslinovog ulja.
Prijatno!:)
Hronika
NOVA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA BH. CESTAMA: Automobilom sletio sa ceste
Prije 15 min0
Regija
SINOĆ IZA PONOĆI: Donesen zakon o hitnim mjerama za osiguravanje javne sigurnosti
Prije 16 min0
Hronika
SLIJEDI EVAKUACIJA: U stambenom naselju u Mostaru pronađena avionska bomba (FOTO)
Prije 18 min0
Regija
OŠTRA REAKCIJA IZ SKUPŠTINSKIH KLUPA: Pokušaj normalizacije fašizma mora biti zaustavljen
Prije 27 min0
Gastro
OVAJ KOLAČ JE NACIONALNI PONOS KANADE: Bez pečenja gotov u 20 minuta
17. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
DOBAR IZBOR ZA VEČERU: Napravite kljukušu, a evo kako se priprema krompir i kada se dodaje brašno
Prije 20h0
Gastro
'JESENJI DRAGULJ': Kremasta juha od kestena i tikve će vas ugrijati u ovim hladnim danima
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.