ZA ISTI STOL SA "NELEGALNIM" ČLANOVIMA CIK-a: Nezavidna pozicija SNSD-a i HDZ-a u procesu izmjena Izbornog zakona BiH

Izmjena Izbornog zakona još zvanično nije ni počela, a već su se pojavila dva problema, poslije opozicionih partija, u radnu grupu žele i članovi CIK-a BiH.

  • Politika

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 2

Kao što je poznato, SNSD i HDZ ne prihvataju članove CIK kao ravnopravne sagovornike, jer smatraju da su izabrani nezakonito.

Zajednički kolegijum oba doma PS BiH predložio je da članovi radne grupe budu samo parlamentarci SNSD, HDZ, SDA i jedan iz SBB, nakon čega su ostale partije digle glas i sve je vraćeno na doradu.

I dok se nazire ulazak opozicije u družinu koja će predložiti ko zna koje po redu izmjene Izbornog zakona BiH, pojavio se novi zahtjev. Poslije reazgovora članova CIK s ambasadorom EU Johanom Satlerom, visokim predstavnikom Valentinom Inckom, šeficom Misije OEBS u BiH Katlen Kavalec i ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom, saopšteno je da uključenje CIK u rad na izbornoj reformi „izuzetno važno“.

"Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora, može samo doprinijeti kvalitetu kreiranih zakonskih rješenja", saopšteno je iz CIK-a, uz ocjenu da su bili „izloženi političkim napadima“, te da „i dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije“.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH, Snježana Novaković Bursać, smatra da je priča o uključivanju CIK u izmjene izbornog zakonodavstva kontradiktorna sama po sebi.

"S jedne strane zagovarati evropske standarde i modernu praksu u Izbornom zakonu, a s druge strane zanemarivati očito kršenje zakona, transparentnosti i svega onoga što se dešavalo tokom izbora trenutnog sastava CIK je pomalo licemjerno. Prelaziti preko činjenice da je sadašnji saziv CIK izabran kako je izabran i da u svom sastavu nesumnjivo ima članove određenih političkih partija i ljude bez iskustva i znanja iz izbornog procesa, stvarno je pitanje zdrave logike i upitnih namjera", kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Ona podsjeća da je Predstavnički dom na prošloj sjednici Zajedničkom kolegijumu vratio prijedlog zaključka o osnivanju interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH. Od kolegijuma se takođe očekuje da se izjasni i o svim predlozima koji su se mogli čuti tokom sednice.

"SNSD smatra da učešće opozicionih partija nije sporno, samo je pitanje u kojoj mjeri i na koji način ovi predstavnici treba da budu delegirani. Bilo je ideja da to budu stranke koje su zastupljene u oba doma, neki smatraju da treba da budu zastupljene stranke koje imaju klubove, pa treba razmotriti i donijeti kvalitetno i funkcionalno rješenje", kaže Snježana Novaković Bursać.

Predsjednik PDP i poslanik u Predstavničkom domu, Branislav Borenović, kaže da, prije svega, u interesornoj radnoj grupi treba da budu zastupljeni predstavnici svih parlamentarnih političkih stranaka.

"Sasvim je logično da CIK BiH, institucija zadužena za sprovođenje izbora, takođe učestvuje u radu. SNSD i HDZ su frustrirani, jer njima legitimitet znači samo ako si pod njihovim direktnim uticajem. Novi saziv je pokazao da radi po zakonu i pravično, što njima ne odgovara, jer može urušiti njihov izopačeni vrijednosni sistem izbornih prevara i manipulacija", tvrdi Borenović za Srpskainfo.

OSPORAVANJE

Poznato je da SNSD osporava izbor Vanje Bjelice Prutine i Jovana Kalabe za članove CIK BiH, jer ih smatra stranačkim ljudima SDS i PDP.

Komentar parlamentaraca HDZ BiH Srpskainfo nije uspjela dobiti. ali se zna da HDZ nikada nije prihvatio imenovanje Željka Bakalara, aktuelnog predsjednika CIK-a, jer je prije toga bio šef kabineta njihovog ljutog političkog rivala, Željka Komšića.

Što se tiče legalnosti izbora članova CIK-a, problematizuje se to što ih je Predstavnički dom imenovao bez uobičajene procedure i konkursa, iako su se poslanici pozvali na zakonsku mogućnost koja im to navodno daje za pravo, ako komisija za izbor članova CIK u određenom roku ne predloži kandidate.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...