OMILJENI PROJEKT PRETHODNE ADMINISTRACIJE: Stanivuković ima novi plan uređenja centra Banje Luke

U prethodnom periodu su potrošene hiljade maraka, ali i nekoliko godina, kako bi se na papiru napravio izgled centralnog područja grada, kojim je obuhvaćen i ovaj prostor, ali se, nažalost, nije odmaklo dalje od tog papira.

  • Društvo

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 0

Planiranje izgleda užeg gradskog jezgra Banjaluke bio je omiljeni projekat prethodne administracije, a isto je slučaj i sa novom, koja je dobar dio aktivnosti usmjerila na prostor koji se nalazi na potezu od statue bana Milosavljevića prema takozvanoj “rupi”.

U prethodnom periodu su potrošene hiljade maraka, ali i nekoliko godina, kako bi se na papiru napravio izgled centralnog područja grada, kojim je obuhvaćen i ovaj prostor, ali se nažalost nije odmaklo dalje od tog papira.

Posljednje informacije govore da se još nije završilo s pripremama i da bi se ta procedura mogla odužiti, jer sadašnja gradska administracija želi da ostavi svoj pečat, a to znači nove izmjene planske dokumentacije.

Pješačka zona

Za sada je jasno da će taj pečat biti stavljen na prostor koji se nalazi na potezu od statue bana Milosavljevića prema takozvanoj “rupi”, odnosno u bloku između Ulica Srpske, Vase Pelagića, bana dr. Todora Lazarevića i trga Srpskih vladara.

U prethodnom periodu je izgled tog prostora definisan regulacionim planom centralne gradske zone, te smjernicama koje su dobijene međunarodnim javnim konkursom za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja centralne pješačke zone u Banjaluci.

To je, između ostalog, predviđalo da u zoni iza statue bana Milosavljevića prema ulici Vase Pelagića treba nastati nova pješačka zona, a površine trebaju biti uređene u skladu s konceptom “zeleni grad”, s parkovskim i vodenim površinama i drugim sadržajima koji su interesantni za šetnju i boravak na ovom prostoru.  Za sada nije jasno koliko tih smjernica i u kom obliku će biti zadržano, jer je gradonačelnik Draško Stanivuković potvrdio da se ide u izmjenu regulacionog plana, te idejnog rješenja za taj prostor.

"Naša ideja je da se na tom prostoru napravi veliki plato oko statue bana Milosavljevića", kazao je Stanivuković.  

Spomenik palim borcima

Na ovom području je ranijim planovima bila predviđena gradnja Centralnog spomen obilježja za pale borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a prema izjavama gradonačelnika se može zaključiti da je prioritet Grada da se to pitanje u ovoj godini pokrene s mrtve tačke.

Iako budžet još nije usvojen, Stanivuković kaže da je njihov plan da se u gradskoj kasi predvidi 75.000 KM za izradu projektne dokumentacije za spomenik, što je, kako kaže, polazna osnova za ovaj projekat.

"Krenuli smo u razgovore oko imovinsko-pravnih odnosa i da Grad otkupi zemljište oko “Eurospelta”. Planirali smo da sredstva od komunalne naknade, koje dobijemo od izgradnje garaže u “rupi”, preusmjerimo u otkup zemljišta. Pregovori oko imovinsko-pravnih odnosa uvijek mogu potrajati, ali Grad je spreman da zaokruži tu priču ove godine. Sastavili smo tim ljudi koji na tome intenzivno radi ", naveo je on.

Potpuno preuređenje

Dodaje da samu izgradnju treba finansirati republički nivo vlasti.

"Na sastanku koji sam imao nedavno s premjerom Radovanom Viškovićem mi je rečeno da Grad treba odrediti svoj dio posla, a da će Vlada preuzeti svoji dio, finansiranje izgradnje spomenika", objasnio je on.

Kazao je da to neće biti jedini dio centra koji će biti preuređen.

"Idemo sa potpunim preuređenjem centralne zone. Nedavno sam razgovarao s predstavnicima kompanije Zepter, oko preuređenja hotela “Palas”, i taj proces ćemo završiti", istakao je Stanivuković.

Nakon tog sastanka je Stanivuković rekao će “Banjaluka kroz uređenje hotela ‘Palas’, ali i kroz novi Gradski park, Centralno spomen obilježje i brojne druge projekte, dobija moderniji koncept i novi izgled, koji će ovaj grad staviti u rang s evropskim gradovima”.

 

(Srpskainfo)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...