Politika
VOŽD IZ LAKTAŠA U DELIRIJU: „BiH je u prethodnom ratu bila išarana, ali sada jasno postoji entitetska linija…“
Prije 22 min0
Recept prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.
Gastro
10. Apr. 2021 10. Apr. 2021
0
Ako voliš kruh s bananom, jabukom ili pak slatki kruh s tikvicama, bit će ti draga i ova izvedenica s mrkvom, đumbirom i cimetom.
Sama priprema oduzet će ti 15-ak minuta, ali imaj na umu da se relativno dugo peče te da se treba ohladiti prije rezanja. Stoga, najbolje je s pripremom krenuti večer prije posluživanja.
Ako želiš da bude još fotogeničniji, premaži ga kremom od sira i šećera u prahu te pospi cimetom. Dobro će se uklopiti i nasjeckani orasi ili bademi. U slast!
300 g glatkog brašna
180 ml ulja
220 g krem sira
2 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode
2 žličice mljevenog đumbira
2 žličice mljevenog cimeta
1 žličica soli
350 g mrkve
300 g šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
1. Mali kalup za kruh naulji, a zatim ga obloži papirom za pečenje.
2. Pomiješaj brašno sa soli, sodom, praškom za pecivo, đumbirom i cimetom.
3. Mrkvu operi, oguli i sitno naribaj. Pomiješaj je sa suhim sastojcima.
4. Izmiksaj omekšali krem sir sa šećerom pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Na kraju ulij ulje i još kratko miksaj.
5. Umiješaj smjesu brašna i naribane mrkve; promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
6. Prelij smjesu u kalup za kruh. Peci 70-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Provjeri čačkalicom i peci još 10 do 15 minuta.
7. Pusti da se ohladi prije serviranja.
Prijatno!:)
Politika
VOŽD IZ LAKTAŠA U DELIRIJU: „BiH je u prethodnom ratu bila išarana, ali sada jasno postoji entitetska linija…“
Prije 22 min0
Evropa
KAMO DALJE, LAJČAČE: Bivši visoki predstavnik u BiH neuspješan je na novoj dužnosti, baš kao i u BiH…
Prije 36 min0
Regija
HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA: Predsjednik Srbije tvrdi da ta zemlja ima najbolje borbene avione u regionu, ovo je prava istina…
Prije 42 min0
Svijet
SJAJNE VIJESTI ZA UKRAJINU: SAD dovršava dosad najveći pojedinačni paket pomoći, evo šta sve stiže...
Prije 56 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.