IPAK SE KREĆE: U Kantonu Sarajevo vakcinisana 3.684 zdravstvena radnika - "Sve službeno prijavljene neželjene reakcije..."

"...njih ukupno devet, nakon vakcinacije su istražene."

  • Društvo

  • 11. Apr. 2021  11. Apr. 2021

  • 0

U Kantonu Sarajevo do 6. aprila vakcinisana su 3.684 zdravstvena radnika i saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama, što je 55,5 posto u odnosu na ukupno iskazane potrebe zdravstvenih ustanova, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

U saopćenju se navodi da je zaključno sa 4. aprilom Kantonu Sarajevo posredstvom ovog zavoda do sada distribuisano 3.696 doza vakcina protiv virusa korona i to 2.100 doza "AstraZeneca" vakcina koje su stigle kao donacija Srbije i 1.596 doza "Pfizer" vakcina iz COVAX-mehanizma.

Proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo počeo je 10. marta i do 25. marta završena je prva faza vakcinacije u kojoj je vakcinisano 2.097 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, što predstavlja 31,5 odsto u odnosu na iskazane potrebe iz zdravstvenih ustanova.

“Sve službeno prijavljene neželjene reakcije, njih ukupno devet, nakon vakcinacije su istražene. Riječ je o uobičajenim reakcijama kao što je lokalizovana bol na mjestu aplikacije, otok, temperatura do 38 stepeni, groznica, slabost u trajanju od jednog dana”, navodi se u saopćenju.

Dodaje da je prvi kontingent iz COVAX-mehanizma sa 1.596 doza "Pfizer" vakcina Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo primio 30. marta, čime je omogućen nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ova druga faza vakcinacije završena je 4. aprila i u okviru nje je vakcinisano 1.587 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

“Nakon ove faze, imunizacija je prema do sada iskazanim potrebama završena u Općoj bolnici "Prim dr Abdulah Nakaš" i Stomatološkom fakultetu sa klinikama UNSA”, navodi se u saopćenju.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je 5. aprila primio 3.590 “Astra Zeneka” vakcina iz drugog kontingenta Covax mehanizma i od 6. aprila započela je treća faza vakcinacije.

U toku ove faze, prenosi N1, osim nastavka vakcinisanja u javnim zdravstvenim ustanovama, započelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prema iskazanim potrebama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...