ANDROID VELIKOG FORMATA: Ovo je nova i nadograđena Nokia 5.4

Tekst prenosimo sa hrvatskog "Tportala".

  • HiTec

  • 11. Apr. 2021  11. Apr. 2021

  • 0

Nova i nadograđena Nokia 5.4 donosi nekoliko tehnoloških noviteta u prepoznatljiv format džepu prihvaltjivog Android One smartfona, no tu je i pitanje je li to dovoljan razlog za kupnju.

Finski proizvođač HMD već nekoliko godina isporučuje uređaje Nokia, kombiniravši duh modernog i estetski prihvatljivog smartfona s tehnološkom filozofijom koja se više puta pokazala učinkovitom - čim više važnih značajki po čim nižoj cijeni.

Prošlogodišnji Nokia 5.3 bio je zanimljiv uređaj zbog performansi koje su opravdale cijenu od 1300 do 1500 kuna. Ovogodišnji nasljednik serije dolazi uz nekoliko dobrodošlih poboljšanja koja, premda ne definiraju korisničko iskustvo, pružaju osjećaj da se na uređaju nešto i dorađivalo.

Premda kao zagovornici jednostavnih solucija niske cijene Nokiju 5.3 otvoreno nazivamo telefonom za super štedljive, 200 do 300 kuna skuplji 5.4 donosi nekoliko noviteta na čelu sa pojačanom stražnjom kamerom i novim (makar ne bržim) procesorom.

Dizajn, zaslon, memorija

Što se izgleda uređaja tiče, riječ je o standardnom smartfonu od plastike i stakla koji osjetljivu unutrašnjost štiti oku dopadljivim plastičnim okvirom koji ove godine dolazi u ljubičastoj i zeleno-plavoj. Nokia 5.4 je nešto manji uređaj od Nokije 5.3, dolazi sa IPS zaslonom od 6.39 inča rezolucije 720 puta 1560 piksela zaokruženim prilično upadljivim okvirom koji je ovaj put toliko masivan da je na njega stao i Nokijin logotip.

Ispod poklopca se nalazi već prepoznatljivi procesor Snapdragon 662 koji uređaj pokreće u tandemu sa 4 ili 6 GB RAM-a. Što se zapremnine tiče, uređaj dolazi u tri verzije u paleti od 64 do 128 GB uz dobrodošlu opciju proširenja putem microSD kartice.

Glavni dio koji, barem prema HMD-u, predstavlja jedan od razloga za nadogradnju ili kupnju uređaja pojačani je stražnji modul za kamere čiji glavni širokokutni objektiv dolazi sa osjetljivošću od čak 64 megapiksela.

Kamere

Pridružena su mu tri obligatorna objektiva: ultra širokokutni od 5 MP, makro objektiv od 2 MP i dubinski objektiv od 2 MP. Impresivni arsenal leća, doduše, ne pomaže pri fotografiji koja, u usporedbi sa ostalim uređajima u klasi polučuje očekivane rezultate. Snimanje po dnevnom svjetlu je zadovoljavajuće, dok svi ostali uvjeti, uključujući one pri slabijem ili difuznom svjetlu rezultiraju šumom na slici ili frustracijom korisnika.

Makro mod je iznenađujuće iritantan zbog potrebe za pogađanjem savršene udaljenosti objektiva od subjekta (točno 4 cm), što se u praksi pokazalo toliko kompliciranim da smo na koncu odustali i jednostavno koristili glavni objektiv uz relativno slične rezultate. Ultra širokoutni objektiv je prihvatljive kakvoće uz osjetno zagasitije tonove, dok selfi kamera od 16 megapiksela demonstrira očekivanu plejadu estetskih filtra.

Konstrukcija, izdržljivost, zvuk

Što se ostalih zanimljivosti tiče, naglasili bismo da je uređaj, unatoč plastičnoj konstrukciji, vrlo osjetljiv na bilo kakva oštećenja te ne dolazi sa maskicom, što garantira dodatne troškove za zaštitnu opremu. Za zvuk je odgovarn jedan zvučnik na dnu uređaja zbog kojeg smo relativno brzo posegnuli za slušalicama. Što se slušalica tiče, tu imamo dobre vijesti za nostalgičare i vlasnike klasične audio periferije, s obzirom da uređaj dolazi sa 3.5 milimetarskim ulazom.

Softver je, kao i kod svih Nokija, ogoljeni Android 10 bez bloatwarea koji se, nažalost, na nekoliko navrata sam restartao. Situaciji ne pomaže ni konekcija koja, premda izvrsno služi za standardne pozive i poruke, u rijetkim slučajevima počne posustajati pri korištenju mobilnog interneta. Spajanje na Wi-Fi je, u drugu ruku, prošlo bez poteškoća.

Performanse, baterija i razlozi za kupnju

Igre i zahtjevniji programi na Nokiji 5.4 pokazuju standardne performanse za procesor ove kategorije. Ne radi se o platformi na kojoj ćete sve igrati u maksimalnoj količini detalja, no popularne igre poput Call of Dutyja, prema našem iskustvu, rade dobro.

Konačno, baterija od 4000 mAh bez problema može izdržati jedan dan do dan i pol prije nužnog spajanja na punjač.

Tehničke specifikacije Nokije 5.4 nalažu da se ovdje radi o standardnoj nadogradnji jednog od najjeftinijih "velikih" Androida na tržištu, no performanse i naše korisničko iskustvo na koncu nalažu da će ovaj smartfon kupovati uglavnom ljudi kojima je samo bitno da uređaj ima Android, velik ekran i pristojnu bateriju.

Možda najveći nedostatak Nokije 5.4 ne leži u njezinom dizajnu i performansama, već u konkurenciji koja dolazi iz Xiaomija, Oppoa i Pocoa - smartfonima koji za otprilike istu cijenu nude bolja i isplatljivija mobilna iskustva. As u Nokijinom rukavu dolazi u obliku čistog Androida 10, no s obzirom na cjenovni razred, sumnjamo da će potencijalnim kupcima verzija operativnog sustava na kraju priče predstavljati jedan od bitnih faktora za eventualnu kupnju.

Ime: Nokia 5.4
Proizvođač: HMD
Glavna kamera:
48 MP, f/1.8, (širokokutna), PDAF
5 MP, 13mm (ultra širokokutna)
2 MP, (makro)
2 MP, (dubinska)

Prednja kamera: širokokutni objektiv 16 MP
Materijali: Staklo, plastika
Procesor: Snapdragon 662
Memorija: 4 GB RAM (64 GB i 128 GB), 6 GB RAM (128 GB), proširivo
Baterija: 4000 mAh
Ekran: 6.39 inča, HD+ IPS LCD, 720 x 1560p, 269 ppi
U kutiji: smartfon, USB-C kabel, punjač, upute, iglica za SIM
Cijena: oko 1500 kn

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...