OŠTRA REAKCIJA AMERIČKOG DRŽAVNOG SEKRETARA: "Kina je pogoršala pandemiju krijući..."

"Kineski neuspjeh da osigura pristup globalnim zdravstvenim stručnjacima učinio je pandemiju koronavirusa gorom nego što je morala da bude", izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

  • Svijet

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

Kina nije dala pristup međunarodnim stručnjacima niti je razmjenjivala informacije u realnom vremenu kako bi osigurala istinsku transparentnost, rekao je u nedjelju Blinken za NBC, prenosi Tanjug.

Kao rezultat, virus je “izmakao kontroli brže i, mislim, sa mnogo jačim rezultatima nego što bi mogao inače”, rekao je Blinken.

Dodao je da ovakvi događaji ukazuju na potrebu za jačim globalnim sistemom zdravstvene zaštite kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi, prenio je Reuters.

Oštra reakcija

Reforme moraju da uključuju posvećenost transparentnosti, razmjeni informacija i pristupu stručnjaka “i Kina u tome mora da igra ulogu”, dodao je.

Blinken je rekao da je važno doći do jasnijeg objašnjenja početka pandemije.

“To moramo da uradimo precizno kako bismo u potpunosti razumjeli šta se dogodilo kako bismo imali najbolji mogući način da spriječimo da se to ponovi”, rekao je on.

Oštre riječi najvišeg američkog diplomate uslijedile su nakon kritika drugih članova administracije predsjednika SAD-a Joe Bidena zbog nedostatka transparentnosti Pekinga u ključnim ranim danima pandemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...