DRAMA NA ISTOKU EVROPE DOSTIŽE VRHUNAC: Rusiji upućen zahtjev - "Povucite svoju vojsku"

Ukrajina je u ponedjeljak pozvala Rusiju da povuče svoje trupe s granice, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 12. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je aktiviralo "Bečki dokument 2011" o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti i službeno se obratilo Rusiji povodom prisustva ruske vojske duž granice s Ukrajinom.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ruska strana odbila pružiti informacije u skladu sa zahtjevom, navodeći da ne provodi takve aktivnosti.

"Pozivamo rusku stranu da povuče svoje trupe s granice s Ukrajinom, zaustavi ratobornu retoriku i dezinformacije i počne vjerno provoditi odredbe sporazuma iz Minska i obaveze prema OSCE-ovom Bečkom dokumentu", navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da potencijalna ofanziva ukrajinske vojske na separatiste, prepuna neprijateljstava na ruskoj granici, prijeti sigurnosti zemlje.

"Nadamo se da će u Kijevu prevladati politička mudrost i da se stvar neće ozbiljno okrenuti - a provokativne akcije će propasti", rekao je.

Na pitanje planira li ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarati o rastućim napetostima na granici s ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, Peskov je rekao da Kremlj do sada nije primio nikakve zahtjeve od Ukrajine.

"Ako postoji povezan zahtjev, Putin uvijek ima nešto da kaže kad je riječ o ublažavanju napetosti i sprečavanju potencijalnog rata", rekao je Peskov.

Sukob na jugoistoku Ukrajine eskalirao je posljednjih sedmica. Kijev i separatisti koje podržava Rusija, međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Ukrajinska vojska saopštila je da je jedan ukrajinski vojnik sinoć ubijen u prekograničnoj vatri.

Ruske snage ušle su na ukrajinsko poluostrvo Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin je po izvedenoj aneksiji Krima i formalno podijelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije. Turska i Sjedinjene Američke Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Evropska unija, smatraju rusku aneksiju Krima ilegalnom, a EU je Rusiji uvela i sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista nastradalo je više od 13.000 osoba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...