U AKCIJI "FAST" UHAPŠENO SEDAM OSOBA: Terete se za krijumčarenje migranata

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su slobode lišene dvije osobe, navode iz Tužilaštva BiH.

  • Hronika

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Postupajući po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz podršku MUP-a KS, MUP-a RS, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva "Fast" te uhapsili pet osumnjičenih osoba.

U Bosni i Hercegovini lišeno je slobode pet osoba, a operacija je realizirana sa partnerskim institucijama Republike Hrvatske, gdje su lišene slobode dvije osobe, navode iz Tužilaštva BiH.

- Aktivnosti su realizirane u suradnji s USKOK-om i MUP-om RH, a usmjerene su na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata sa područja Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU. Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizirana skupina sa drugim osumnjičenim, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizirano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku – navodi se.

U okviru ove operacije, koordinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske trajala je više mjeseci kako bi počinioci krivičnih djela bili otkriveni i zadokumentirani.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, terete se za krivična djela organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz člana 189a, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana bit će predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih s ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su sudjelovale u međunarodnoj akciji “Fast”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...