PUKLO S KICELJA: Evo kako je početak ramazana ozvaničen u Tuzli... (FOTO)

Tradicionalnim pucnjem iz topa s Kicelja u Tuzli je ozvaničen početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.

  • Društvo

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Sinoćnjim zalaskom Sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan, mjesec posta muslimana, koji je počeo danas, 13. aprila.

Tobdžija koji svakog dana označava kraj posta, predstavlja ramazansku tradiciju u Tuzli, ali i još nekim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, piše Tuzlanski.ba.

Kroz historiju, prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana.

Foto: Tuzlanski.ba

Top se u toku ramazanskih dana upotrebljavao u nekoliko navrata, najmanje dva, a u nekim mjestima i tri puta: ujutro za ustajanje na sehur, kada nastupi vrijeme početka posta (zora) i u vrijeme završetka posta (iftar).

Tradicija pucanja topova u većini mjesta utihnula je krajem Drugog svjetskog rata. Devedesetih godina prošlog stoljeća, topovi su ponovo oživjeli najavljujući sehure i iftare.

Prvi dan Ramazanskog bajrama ove godine nastupa u četvrtak, 13. maja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...