MOŽE LI "AIDA" DO OSCARA I BEZ BAFTA-e?: Evo šta su pokazale dosadašnje dodjele

Jasmila Žbanić nije dobila BAFTA-u za najbolji film izvan engleskog govornog područja za "Quo vadis, Aida?". Čast je, naime, pripala "Još jednoj rundi" Thomasa Vinterberga, "Aidinom" najvećem konkurentu na predstojećoj dodjeli Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

  • Kultura

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Je li BAFTA, kao jedna od smjernica za Oscare uz Zlatne globuse, na taj način "presudila" osvajača zlatnog kipića? Moguće i ne nužno. U posljednjih desetak godina BAFTA je u ovoj kategoriji predvidjela veliku većinu oskarovskih dobitnika ("Ljubav", "Velika ljepota", "Ida", "Saulov sin", "Roma", "Parazit"), ali ne i sve pa su tako na dodjeli nagrada Britanske akademije slavili "Muškarci koji mrze žene", "Koža u kojoj živim", "Divlje priče" i "Sluškinja", što znači da za "Aidu" ima još nade.

Friška dodjela BAFTA-e, na kojoj je, među ostalim, bilo lijepo vidjeti trijumf horora "His House" kao "izuzetnog britanskog debija" i nagrađivanje podcijenjenog "Teneta" u domeni vizualnih efekata, naizgled je potvrdila "Nomadland" Chloe Zhao za oskarovskog laureata u kategoriji najboljeg filma i režije, posebice nakon što je "Zemlja nomada" prethodno dominirala i na dodjeli Zlatnog globusa, jednako kao i pobjedu sporednog glumca Daniela Kaluuye ("Juda i crni mesija").

'THE FATHER' ISPRED 'MINARIJA'

Bit će zato napeto u kategoriji glavne ženske uloge s obzirom na dominaciju Frances McDormand u konkurenciji u kojoj se nije nalazila dobitnica Zlatnog globusa Andra Day ("Sjedinjene Države protiv Billie Holiday"), kao ni osvajačica nagrade Critics Choice Carey Mulligan ("Djevojka koja obećava") i laureatkinja Ceha glumaca Viola Davis ("Ma Rainey: Majka bluesa").

Još napetija mogla bi biti kategorija glavne muške uloge nakon što je BAFTA-u dobio Anthony Hopkins za ulogu u drami "Otac", i to u direktnom srazu s dosadašnjim favoritom i "zicerom", pokojnim Chadwickom Bosemanom ("Ma Rainey").

Hopkinsova pobjeda sugerira moguće iznenađenje, posebice što je "The Father" osvojio i BAFTA-u za najbolji adaptirani scenarij u konkurenciji s "Nomadland" i sada se naizgled nameće kao drugi glavni oskarovski konkurent iza tog filma i uz "Promising Young Woman", ovjenčanu nagradom za originalni scenarij, a ispred "Minarija".

S druge strane, "Minari" bi mogao trijumfirati u kategoriji sporedne ženske uloge, računajući BAFTA-u za Yuh-Jung Youn, inače dobitnicu i priznanja Ceha glumaca, makar se korejska baka na dodjeli nagrada Britanske akademije nije natjecala s Glenn Close ("Hillbilly Elegy") i Olivijom Colman ("The Father").

BAFTA je, svakako, dodjelu Oscara načinila neizvjesnijom, a njezin ishod bit će poznat za manje od dvije sedmice – 25. aprila.

(Slobodna Dalmacija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...