KORAK KA SMANJENJU NAPETOSTI: Biden predložio Putinu sastanak na "neutralnom terenu"

Biden je tokom razgovora sa Putinom istaknuo privrženost SAD-a teritorijalnom integritetu Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na Krimu i blizu granice s Ukrajinom.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Predsjednik SAD Joe Biden razgovarao je telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predložio da dvojica lidera održe sastanak u narednih nekoliko mjeseci, saopšteno je iz Bele kuće.

U saopštenju se navodi da je Biden predložio da se sastanak održi u trećoj zemlji.

Biden je tokom razgovora istakao privrženost SAD teritorijalnom integritetu Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na Krimu i blizu granice sa Ukrajinom.

„Predsjednik Bajden je jasno stavio do znanja i to da će SAD oštro reagovati u odbrani svojih nacionalnih interesa kao odgovor na postupke Rusije, kao što su kibernetički napadi i miješanje u izbore“, ističe se u saopštenju.

Putin i Biden su tek drugi put razgovarali od inauguracije američkog predsjednika 20. januara.

Prema saopštenju Bijele kuće, Biden je potvrdio cilj izgradnje stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom, u skladu sa interesima SAD.

Iz Kremlja je saopšteno da je Biden još jednom pozvao Putina da učestvuje u virtuelnom samitu o klimi 22. i 23. aprila, prenio je TASS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...