KORONAVIRUS DIVLJA U TURSKOJ: Erdogan saopštio nove mjere nakon što je u jednom danu zaraza potvrđena kod...

U posljednja 24 sata, u Turskoj su na prisustvo koronavirusa obrađena 306.563 testa, a zaraza je potvrđena kod 59.187 osoba.

  • Svijet

  • 13. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Posljednji podaci pokazuju kako su u posljednja 24 sata od posljedica povezanih s infekcijom COVID-19 preminule 273 osobe, a hospitalizirano je 2.723.

U posljednja 24 sata zabilježen je oporavak odnosno ukinuta je mjera izolacije za 52.104 osobe, ukupno 3.424.733.

Broj testiranja dosad je premašio 42,19 miliona, a zaraza je potvrđena kod 3.962.760 osoba. Preminulo je 34.455 zaraženih, tešku kliničku sliku ima 2.951 osoba.

Sedmični podaci pokazuju kako je postotak upale pluća kod 3,3 posto pacijenata, popunjenost bolničkih kreveta je 56,7 posto, popunjenost kapaciteta intenzivne njege je 68,8 posto, dok je popunjenost respiratora 34,9 posto.

Turski predsjednim Recep Tajip Erdogan je u obraćanju medijima nakon sastanka kabineta koji je trajao blizu tri sata, saopćio nove mjere protiv COVID-19, koje će na snagu stupiti u srijedu navečer i trajati prve dvije sedmice ramazana, odabranog mjeseca muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tokom radne sedmice koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do 5 sati, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

Kafići, restorani i čajdžinice će moći raditi uz šaltersku prodaju i dostavu, dok će svadbeni saloni i sportski centri biti zatvoreni do kraja Ramazanskog bajrama.

Turska je 14. januara pokrenula kampanju masovne vakcinacije protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih zvaničnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na vakcinisanje.

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je u Turskoj dato blizu 19,16 miliona doza vakcine protiv COVID-19. Prvu dozu primilo je više od 11,47 miliona, dok je dvije doze primilo blizu 7,69 miliona ljudi.

Erdogan se u obraćanju medijima osvrnuo i na međunarodna pitanja, između ostalih Libiju, Ukrajinu, ali i Evropsku uniju (EU).

Tom prilikom istakao je kako Turska pridaje važnost miru i dobrobiti Libije koliko i vlastitom opstanku.

Uzimajući u obzir dešavanja u regiji, Erdogan je kazao kako će svaki korak u unapređenju odnosa Turske i Ukrajine doprinijeti reigonalnom miru i stabilnosti.

Ujedno, pozvao je EU da prema Turskoj primjenjuje iste procese i prakse kao i prema zemljama koje su prihvaćene u blok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...