VAŽNO UPOZORENJE: Kako razlikovati simptome Covida-19 od prehlade i alergije?

U grupi simptoma oboljenja disajnog sistema nekada se nije jednostavno snaći, naročito ako je riječ o simptomima koji se mogu često i preklapati.

  • Zdravlje

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Ono što je najvažnije naznačiti kada je riječ o razlikovanju simptoma jeste činjenica da su sezonska alergija, tj. alergijski rinitis i prehlada oboljenja koja zahvataju gornji disajni sistem, dok su infekcija koronavirusom i gripa oboljenja kod kojih se zbog zahvatanja i dijelova donjeg dijela respiratornog sistema često javljaju drugi simptomi, koji su vezani upravo za navedeni anatomski dio disajnog sistema.

Druga bitna razlika od koje zavise simptomi navedenih oboljenja su njihovi uzročnici. Naime, sezonsku alergiju ili sezonski rinitis uzrokuje polen drveća, trava i korova. Prehladu, gripu i Covid-19 infekciju uzrokuju virusi koji pripadaju različitim porodicama virusa, a od toga upravo najviše zavise i njihovi simptomi. Prehladu uzrokuju najčešće rinovirusi, kao i respiratorni sincicijelni virusi, običnu gripu virusi influence ili gripe, dok Covid-19 infekciju uzrokuju tzv. koronavirusi.

Osnovne razlike između simptoma alergije, prehlade i infekcije koronavirusom

SIMPTOM

COVID19

PREHLADA

ALERGIJA

Povišena tjelesna temperatura

Uobičajeno

Rijetko

Ponekad

Suhi kašalj

Uobičajeno

Blago izražen

Ponekad

Kratkoća daha

Uobičajeno

Ne

Uobičajeno

Glavobolja

Ponekad

Rijetko

Ponekad

Bolovi u mišićima i zglobovima

Ponekad

Uobičajeno

Ne

Grlobolja

Ponekad

Uobičajeno

Ne

Umor

Ponekad

Ponekad

Ponekad

Proljev

Rijetko

Ne

Ne

Curenje iz nosa

Rijetko

Uobičajeno

Uobičajeno

Kihanje

Ne

Uobičajeno

Uobičajeno

Izvor: CDC, WHO, Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju

Kao putokaz u razlikovanju simptoma alergije u odnosu na običnu prehladu, gripu ili infekciju koronavirusom može poslužiti sljedeća shema:

U slučaju da imate simptome sezonske alergije na polen, tada je rješenje primjena lijekova koji sadrže antihistaminike, koji će blokirati supstancu histamin, koji je glavni krivac za pokretanje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.

Alerix (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika. Alerix brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Jedna tableta na dan osigurava 24-satnu kontrolu simptoma.

Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova, Alerix ne izaziva pospanost niti utječe na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljaju motornim vozilima. Alerix je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi od 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...