GARANT ZBOG GRANTA: Kako je FBiH zabilježila minus? Uzeli više sredstava pa...

...morali vratiti.

  • Ekonomija

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini je realizirano 9,4 miliona KM grant sredstava, a najveći iznos povukle su institucije BiH i RS, dio je informacije o provedbi međunarodnih finansijskih ugovora u 2020. godini, koju je razmatralo Vijeće ministara BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da se u informaciji navodi da, s druge strane, Federacija BiH bilježi “negativan rezultat povlačenja grant sredstava”.

Precizirano je da je FBiH “u minusu” oko 4,8 miliona eura, jer je, zapravo, morala vratiti više povučena sredstva za WBIF investicioni grant za dionicu Svilaj - Odžak na Koridoru 5C. Ova dionica je izgrađena i duga je 10,7 kilometara.

"Više povučena sredstva od strane JP 'Autoceste Federacije BiH' u iznosu od 4.711.491 eura vraćena su na glavni projektni račun Ministarstva finansija i trezora u februaru 2020. godine radi isplate drugim provedbenim subjektima", stoji u informaciji.

Zanimalo nas je kako je došlo do ovoga.

Dio informacije o realizaciji međunarodnih ugovora (Faksimil: 072info.com)

Adnan Terzić, direktor "Autocesta FBiH", pojasnio je da je ovo bio prvi grant koji su povukli i trebalo je godinu i po da se uspostavi mehanizam. Istaknuo je da banka nije precizno pojasnila kakva je procedura.

"Grant je išao preko Evropske investicione banke i banka je uzela konsultanta da napravi model kako da se radi. Grant sredstva možemo dobiti samo ako mi platimo radove i usluge svojim novcem, a onda nam se preko granta vrate sredstva na račun. I mi smo povukli ono što smo platili za radove i nadzor, a onda su oni rekli da deset posto mora ostati nepovučeno do konačnog obračuna i revizije kompletnog procesa", kazao je Terzić.

Dodao je da je i kod banke bilo “lutanja” te da ovo, u konačnici, "nije oštetilo" preduzeće.

Brčko distrikt BiH u 2020., kao i prethodnih godina, nije bio korisnik grantova.

(072info.com) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...