MINISTRICA TURKOVIĆ NAKON SASTANKA S GRLIĆEM RADMANOM: "Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, osigurati prava svih građana"

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, nakon sastanka s kolegom iz Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, kazala je kako misli da su pronašli kompromisnu formulu kako ići dalje i kako riješiti nerazriješena pitanja između dvije zemlje. Govorila je Turković o pandemiji, vakcinama, ali i o izmjenama Izbornog zakona BiH.

  • Politika

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

“Ono što je bila jedna od tema razgovora jeste kako da riješimo pitanja koja su vezana za ovo vrijeme borbe protiv pandemije. Da vidimo na koji način možemo bolje sarađivati vezano za epidemiološke mjere, kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku i vakcinaciji”, kazala je Turković.

Ona je kazala kako bi željela da se razmotri opcija olakšanog prelaska granice za građane BiH koji putuju u Hrvatsku.

“Pitanje Covid-pasoša je neprecizirano, da pomognemo kao dvije zemlje. Službe će napraviti detaljan plan da se ljeto može dočekati pripremljeno nego dosadašnja situacija”, kazala je Turković novinarima nakon sastanka.

“Razgovarali smo o pitanjima u Blinkenovom pismu, koja govore o malim izmjenama Ustava. Definitivno kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strasbourgu, da dođemo u fazu rješavanja presude 'Sejdić - Finci' i da se kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana, čime bi se smanjili problemi koji postoje u BiH”, poručila je Turković.

“Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona i malih promjena da se riješi 'Sejdić - Finci' slučaj. Važno nam je i da postoji punu međudržavno poštovanje i uvažavanje”, dodala je.

Ona je kazala da aktivnosti Republike Hrvatske idu ka stvaranju uslova bržeg priključivanja BiH EU te da unutrašnja pitanja BiH ostaju unutrašnja pitanja BiH. Republika Hrvatska će, kako je kazala, doprinijeti tamo gdje može.

Najavila je i aktivniju saradnju u pogledu odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori i da je to pitanje stavljeno na pravi kolosijek.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...