BIDEN PRELOMIO: "Došao je trenutak da završimo najduži američki rat…"

Biden je time dovršio ono što je Barack Obama, čiji je bio potpredsjednik, započeo.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden obrazložio je odluku da do 11. septembra povuče američke vojnike iz "vječnog rata" u Afganistanu. "Ne možemo nastaviti ovaj krug produljivanja ili proširivanja naše vojne prisutnosti u Afganistanu nadajući se da ćemo stvoriti idealne okolnosti za povlačenje, očekujući drugačiji rezultat", izjavio je danas Biden.

"Ja sam četvrti američki predsjednik s vojnicima u Afganistanu. Dva republikanca i dva demokrata. Neću ovu odgovornost prenijeti na petog predsjednika", rekao je s istog mjesta u Bijeloj kući na kojem je predsjednik George W. Bush objavio da Amerika ide u rat.

Amerika će nastaviti s diplomatskim i humanitarnim djelovanjem u Afganistanu te će podržati mir između afganistanske vlade i talibana. No, za vojnu prisutnost i angažman, smatra Biden, isteklo je vrijeme. "Došao je trenutak da završimo najdulji američki rat. Vrijeme je da se američki vojnici vrate doma", rekao je.

Povlačenje počinje 1. maja, u skladu s dogovorom koji je administracija Donalda Trumpa imala s talibanima. Odlazak Amerikanaca dovršit će se do 11. septembra. Riječ je o još jednom vanjskopolitičkom potezu koji Biden povlači u skladu s kontroverznom politikom svog (kontroverznog) prethodnika. Biden je nastavio i njegovu neortodoksnu politiku "tvrde kohabitacije" s Kinom, samo s puno manje zapaljive testosteronske retorike, ali jednako oštrim praktičnim dijelom.

Biden je istaknuo kako nije riječ o uvjetnom povlačenju. Na neki način riječ je o neopozivoj ostavci - američka vojska se povlači do navedenog datum bez obzira na događanja na terenu, odnosno potencijalni slučaj da se situacija zakomplicira.

Biden je time dovršio ono što je Barack Obama, čiji je bio potpredsjednik, započeo. Neopozivo povlačenje je bilo nužno, jer je do produljenja ostanka u Afganistanu uvijek dolazilo upravo zbog "pogoršanja situacije na terenu".

No, to je, presudio je Biden, recept za "ratovanje zauvijek". Inače, u 20-godišnjem ratu u Afganistanu Amerika je izgubila 2.300 vojnika i dva biliona dolara.

Mnogi se s Bidenom ne slažu, čak i oni iz njegovog tabora, tim više jer su nadležne službe u svojim izvještajima navodile veliku mogućnost da se dogodi vrlo crn scenarij skore budućnosti u Afganistanu. No, predsjednik je prelomio, a kako navodi CNN, bilo je to nakon dugih i vrlo energičnih rasprava i vijećanja.

Američki predsjednik Biden time pokazuje da je voljan riskirati, mnogo više od, naprimjer, Obame, nadajući se da će se takva igra isplatiti Americi. Amerika ima previše posla na drugim frontovima, poput Kine i Rusije, kaže Biden, a dosadašnja politika u Afganistanu očigledno nije polučila rezultate.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...