ISKORISTITE SEZONU GRAŠKA: Ideje za tri brza i ukusna jela

Tekst prenosimo sa stranice Gastro.24sata.hr.

  • Gastro

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 0

Pravo je vrijeme za pripremu slasnih jela s graškom. Sezona graška počinje u proljeće i traje do jeseni, međutim smrznuti je grašak dostupan u trgovinama tijekom cijele godine. Grašak je izvanredan izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina - što je osim odličnog okusa, još jedan dobar razlog da ga uvrstiš u svoj jelovnik.

Sladak okus graška dat će svježinu svakom jelu, a posebno je ukusan u raznim kremastim rižotima, tjesteninama, umacima i salatama. Pripremili smo nekoliko recepata u kojima je grašak glavna namirnica, a odlična je vijest da za za ova jela nećeš morati odleđivati grašak, zbog čega će se popeti visoko na listi tvojih omiljenih brzih obroka!

Zapečeni njoki s graškom i šunkom

Sastojci:

400 g njoka

2 žlice maslaca

100 g šunke

2 režnja češnjaka

200 ml vrhnja za kuhanje

50 g parmezana

150 g graška

papar

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Skuhaj njoke u posoljenoj vodi. Izvadi ih čim isplivaju na površinu.

U tavici rastopi maslac i lagano zapeci kockice šunke. Izvadi šunku i stavi je sa strane. U tavicu ubaci nasjeckani češnjak i vrhnje i vrati je na vatru.

Kad se reducira za trećinu, dodaj naribani parmezan i promiješaj. Posoli i popapri. Dodaj njoke i polovicu graška pa kuhaj minutu na laganoj vatri.

Premjesti u posudu za pečenje i peci dok se smjesa ne zgusne, 15-20 minuta.

Izvadi iz pećnice, dodaj preostali grašak, kockice šunke i posluži toplo.

Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/recepti/za-rucak-zapeceni-kremasti-njoki-s-graskom-20975 - gastro.24sata.hr

Proljetni zalogaji - bruschette s graškom

Sastojci:

3 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

6 kriški (kiselog/sourdough) kruha ili baguettea

150 g mekog kozjeg sira

200 g svježeg graška

šparoge, rotkvice, krastavac, tikvica po želji

Priprema:

Zagrij grill tavu na srednje jakoj vatri.

U međuvremenu, premaži kruh s obje strane uz pomoć maslinovog ulja. Lagano zapeci krug na grill tavici. Po želji možeš koristiti i toster.

U međuvremenu možeš također pripremiti i ostale sastojke po želji. Koristiš li rotkvice, operi ih, očisti i nareži na tanke kriške. Grašak i šparoge skuhaj u vodu ili na pari. Krastavac nareži na veoma tanke listove, a isto napravi i s tikvicom koju možeš dodatno zapeći ili skuhati po želji.

Tostirani kruh izvadi na kuhinjsku radnu površinu. Nanesi na njega kozji sir. Potom dodaj ostale namirnice po želji. U maloj posudici sa strane umuti žlicu maslinovog ulja i dodatne začine po želji.

Zatim smjesu lagano pokapaj po bruschettama. Dekoriraj po želji s peršinom.

Posluži i uživaj u teksturi i okusima.

Tjestenina s češnjakom i graškom

Sastojci:

250 g tjestenine

3 žlice maslaca

2 režnja češnjaka

40 g graška iz konzerve

sol i papar po ukusu

parmezan

Priprema:

U velikom loncu zakuhaj vodu, posoli ju i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju.

U drugoj tavi rastopi maslac na srednje jakoj vatri i dodaj češnjak.

Češnjak kratko poprži.

Kuhanu tjesteninu i grašak dodaj u tavu s maslacom i češnjakom.

Dobro izmiješaj.

Začini prema svojem ukusu, pospi parmezanom i posluži.

Prijatno!:) 

Pročitajte više na: https://gastro.24sata.hr/recepti/brzinski-rucak-kremasta-tjestenina-s-cesnjakom-i-graskom-25667 - gastro.24sata.hr

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...