IZETBEGOVIĆ O "NON-PAPERU": "Rat u BiH znači i rat u EU; Bošnjaci, koji su u prethodnim vremenima istjerani iz Srbije..."

"...a tragovi njihovog postojanja trajno izbrisani, sigurno neće dozvoliti da se takav proces nastavi i u njihovoj matičnoj zemlji."

  • Politika

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 14

"Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz 'non-papera', udaraju na same temelje Evropske unije", kaže Izetbegović.

"'Non-paperom', čije se autorstvo pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, zagovaraju se vrlo opasne teze o 'razlazima' i promjenama državnih granica na Zapadnom Balkanu, koje bi mogle biti iskra novih sukoba i ratova", kaže predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Reagirajući na objave medija u kojima se govorilo o ovom papiru te o njegovoj jutrošnjoj objavi, prvi čovjek SDA kaže kako "nekom ambicioznom 'mudrijašu' se može činiti logičnim prihvatanje podjele zemlje u kojoj žive ljudi i narodi koji su se sukobljavali, koji imaju suprotstavljene emocije i vizije, može mu se činiti iz perspektive njegovog ugodnog kabineta da bi to vodilo olakšanju i sretnijem životu ljudi".

Izetbegović je poručio da mi nećemo ići ni naprijed ni nazad.

"Ali, vara se, jer nije uzeo u obzir svu žrtvu kroz koju su patrioti Bosne i Hercegovine prošli da bi sačuvali njeno jedinstvo i nije ukalkulirao da će to jedinstvo uvijek biti branjeno. Jer, nećemo nikada dozvoliti da mjesta genocida, patnje i stradanja budu išta drugo do Bosna i Hercegovina. Bošnjaci, koji su u prethodnim vremenima istjerani iz Srbije, a tragovi njihovog postojanja trajno izbrisani, sigurno neće dozvoliti da se takav proces nastavi i u njihovoj matičnoj zemlji. Nećemo ići nazad, ići ćemo naprijed, ma šta o tome mislili radikalni evropski desničari", rekao je on.

Dodaje da islamofobni pokreti i stranke udaraju na temelj Europske unije.

"Bez obzira ko je autor 'non-papera', kome je i kada uručeno to pismo, jasno je da dio desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi zagovara teze koje se tamo navode i da je to opasnost, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za cijelu Evropsku uniju. Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz 'non-papera', udaraju na same temelje Evropske unije tako da sve ovo što se događa trenutno, nije samo problem nas u Bosni i Hercegovini ili regiji, nego i cijele Evrope.

Svakome ko imalo poznaje historiju, ko razumije aktuelne odnose u svijetu, jasno je da pokušaj cijepanja Bosne i Hercegovine ne bi izazvao samo sukob u našoj zemlji nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelijevali iz jedne u drugu državu u regiji. Ni zemlje Evropske unije ne bi ostale pošteđene u toj novoj spirali zla koja bi bila pokrenuta.

Vjerujem da je ogromna većina u EU sposobna da se izbori protiv fašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali svi zajedno moramo biti oprezni i u korijenu sasijecati bilo kakvu pomisao o promjenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije", kaže Izetbegović, piše portal Politicki.ba.

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...