KURTI ZATRAŽIO OD GRČKE: "Priznajte nezavisnost Kosova!"

Grčka je jedna od pet članica EU koje, pored Slovačke, Kipra, Rumunije i Španije, ne priznaju nezavisnost Kosova.

  • Regija

  • 15. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 2

Kosovski premijer Albin Kurti tražio je od šefice grčke Kancelarije za vezu sa Kosovom Hrisule Aliferi da se Grčka "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".

Kurti je sa Aliferi razgovarao o produbljivanju međusobnih odnosa i pohvalio posvećenost Grčke ka članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao primjer navodeći članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, saopšteno je iz kosovske vlade, prenosi KoSSev.

Aliferi je obavestila Kurtija o pozivu Grčke upućenom kosovskoj ministarki spoljnih poslova da posjeti ovu zemlju.

Ona je ujedno podsjetila da će sljedeće nedjelje biti održan treći ekonomski forum između Grčke i Kosova.

Grčka je jedna od pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, pored Slovačke, Kipra, Rumunije i Španije, prenosi N1.

Nedavno se u medijima špekulisalo da bi upravo Grčka mogla da promijeni svoj stav prema Kosovu, za razliku od ostale četiri zemlje EU, a ovakve ocjene su izneli eksperti za međunarodnu politiku – Dejvid Filips i Danijel Server.

„Grčka će vrlo vjerovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo“, rekao je Filips za RTV Dukađini.

Međutim, juče je stigao odgovor ambasadora Grčke u Srbiji Jorgosa Djakofotakisa, koji je rekao da „u principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen“, poručio je ovaj zvaničnik za Tanjug.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...