SIN SLAVNOG OCA KUĆU JE RASKUĆIO: Zašto su osmanskog sultana zvali Pijanica i zbog čega je sve u svoje ruke uzeo legendarni ratnik iz Višegrada

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je osmanski sultan Selim II, također poznat kao Selim Pijanica i Plavokosi Selim.

Bio je sultan Osmanskog carstva od 1566. do svoje smrti 1574. godine. Bio je sin sultana Sulejmana Veličanstvenog i sultanije Hurem.

Selim II postaje sultan nakon dvorskih intriga i pobjede nad braćom tokom spora oko vlasti i nakon smrti oca Sulejmana I Veličanstvenog 5. septembra 1566. godine te ostaje na vlasti sve do svoje smrti 1574. godine. Za vrijeme vladavine njegovog oca, Osmansko carstvo je dostiglo svoj vrhunac. No, za vrijeme vladavine njegovog neodgovornog sina Selima, Carstvo je počelo s dugim i sporim procesom opadanja moći. Selim je uspostavljao mirovne ugovore, ali ih je isto tako i kršio. Osvojio je otok Kipar, ali je izgubio pomorsku flotu.

Sva vlast u državi tokom njegove kratke vladavine nalazila se u rukama očevog velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Zbog svoje velike ljubavi prema vinu, poznat je i kao Selim II Pijanica, a orijentalisti sa početka 19. stoljeća navodili su da je upravo zbog ljubavi prema vinu i osvojio Kipar.

Međutim, turski i osmanlijski izvori smatraju da su takvi navodi pokušaj zapadnoeuropskih pisaca da demonstriraju slabost sultanovog karaktera i omalovaže njegovu iskrenost po pitanjima vjere.

Osmansko carstvo u njegovo doba zaključuje novi finansijski isplativi mir s Austrijom 1568. godine i osvaja Kipar 1571. godine, dok s druge strane doživljava poraze u pomorskoj bitki za Lepant 1571. godine i kopnenoj bitki za Astrahan 1569. godine. Nakon što je čuo za poraz kod Lepanta, navodno je rekao:

"Kršćani su mi na Lepantu odrezali bradu, a ja sam njima na Kipru ruku. Meni će brada ponovno narasti."

Nakon njegove smrti 12. decembra 1574. godine, njegov sin Murat III naslijedio je državu.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...