NEOČEKIVANI REZULTATI NCAP TESTA: Pogledajte kako su totalno razbijanje prošli vrhunski modeli Volkswagena i Dacije

Euro NCAP objavio je ove sedmice rezultate crash testova četiri porodična automobila koji se već mogu naći u prodaji na europskom tržištu.

  • Auto

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Među njima, dva su nova predstavnika Volkswagen grupe, električna Škoda ENYAQ iV te isto tako električni SUV pod oznakom Volkswagen ID.4.

Škoda ENYAQ iV

Škodin je SUV na standardiziranom crash testu zaradio maksimalnih pet zvjezdica, s ocjenom sigurnosti odraslih putnika od 94 posto, djece od 89 posto, sistema pomoći vozaču od 82 posto te u zaštiti pješaka od 71 posto.

Volkswagen ID.4

Nova uzdanica marke Volkswagen u električnom SUV segmentu je i model ID.4, koji je, jednako kao i Škoda, dobio pet zvjezdica u ovom testu. Za sigurnost odraslih putnika ocijenjen je sa 93 posto, djece sa 89 posto, sistemi pomoći vozaču dobili su 85 posto, a u zaštiti pješaka službena mu je ocjena 76 posto.

Dacia Sandero Stepway

U vremenima u kojima smo naviknuti na rezultate Euro NCAP testiranja koji završavaju sa četiri ili pet dodijeljenih zvjezdica gotovo svim modernim automobilima, kao veliko iznenađenje dolazi rezultat Dacije. Oba nedavno testirana modela, maleni SUV Sandero Stepway i porodični automobil Logan, dobili su začuđujuće niske dvije zvjezdice.

Sandero Stepway je ovako loš rezultat zaslužio s ocjenom od tek 41 posto u zaštiti pješaka te s niskih 42 posto u kategoriji sistema aktivne sigurnosti. Nije briljirao niti kod zaštite odraslih putnika sa 70 posto te u zaštiti djece s rezultatom od 72 posto.

Dacia Logan

Dacijin porodični model Logan na crash testu je zabilježio identične rezultate kao i Sandero Stepway – od dvije zvjezdice ukupne ocjene preko sve četiri ocijenjene kategorije u kojima ima iste postotke ocjena.

Iz organizacije Euro NCAP ističu kako su Dacije razočarale primarno svojim aktivnim sistemima za kočenje u slučaju nužde. Ovakvi sistemi uskoro će postati zakonski propisana obavezna oprema u svim vozilima, a u ovim automobilima nisu se pokazali dovoljno kvalitetnima. Ističe se kako je sistem u stanju prepoznati tek druge automobile, ali mu nedostaje mogućnost prepoznavanja biciklista i pješaka. Da nije tih nedostataka, ostali bi rezultati upućivali na krajnji rezultat od četiri zvjezdice.

  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...