"JANŠA JE NA OVAJ NAČIN HTIO UČINITI USLUGU BEOGRADU...": Slovenac koji je objavio skandalozni "non-paper", otkrio pozadinu svega

“Non-paper” dokument o kome se proteklih nekoliko dana toliko nagađalo i špekuliralo, a u kome se govori o eventualnim promjenama granica na Zapadnom Balkanu, postoji, ali se još ne zna ko ga je i gdje napisao.

  • Politika

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 17

Kaže ovo za “Glas Srpske” novinar redakcije slovenskog portala “Necenzurirano” Primož Cirman, koji je jučer usijao balkanske prostore i društvene mreže ekskluzivno objavivši sadržaj ovog dokumenta.

- Nažalost, još nismo uspjeli saznati ko zvanično stoji iza njega, jer je “bez glave” i potpisa, ali ono što je gotovo sigurno jeste to da on nije nastao u slovenačkom Ministarstvu inostranih poslova. Prema našim saznanjima, jedan njegov dio najvjerovatnije je napisan u Budimpešti, ali je on u briselskim krugovima proglašen “slovenačkim”, jer su u njegovoj distribuciji učestvovali ljudi iz kabineta premijera Janeza Janše - rekao je Cirman navodeći da je, iako je Janša to pokušao da demantuje, ovaj dokument ipak završio i na stolu predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela.

altPRIMOŽ CIRMAN (Foto: Privatna arhiva)

Na pitanje zašto je Janša pristao da bude dio ove priče, Cirman kaže da razloge treba tražiti u činjenici da su Orban i Janša dobri prijatelji, ali i da će Slovenija početkom ove godine započeti predsjedavanje Evropskoj uniji.

- Tada bi jedna od top-tema trebalo da bude budućnost Balkana. Janša je vjerovatno na ovaj način mislio da će napraviti neku vrstu usluge Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu - dodao je Cirman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...