KURTĆEHAJIĆ OŠTRO ODGOVORIO PREDSJEDNIKU SRBIJE: "Aleksandar Vučić to namjerno radi, nema entitetskog suvereniteta..."

Član Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu Suad Kurtćehajić odgovorio je na jučerašnje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • Mini market

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 2

“Jučer je Vučić izjavio da priznaje teritorijalni integritet BiH, a što se tiče suvereniteta, priznaje i suverenitet BiH gdje on institucionalno postoji, a gdje postoji institucionalni suverenitet entiteta, on priznaje entitetsku suverenost. Nigdje se u Dejtonskom sporazumu ne spominje nikakva suverenost entiteta. Samo se govori o suverenosti Bosne i Hercegovine. Morao bi Vučić da nauči ili ovo namjerno radi, da bi jedna zemlja bila država, mora imati punu unutrašnju i vanjsku suverenost, jer riječ suverenost znači vrhovnu vlast i država, ako nema punu suverenost, nije država, a koliko znamo, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i kao takva je primljena u Ujedinjene nacije”, istaknuo je Kurtćehajić.

Unutrašnji suverenitet, naveo je, znači da je država najviša vlast na svojoj teritoriji, a vanjski suverenitet znači da je država nezavisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

“Bez ovih svojstava koja karakterišu suverenitet, nema ni države. S druge strane, prema našem Ustavu, nosilac suvereniteta u Bosni i Hercegovini nisu entiteti nego tri naroda Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno s drugim narodima i građani Bosne i Hercegovine. Suvereni organ je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a predstavnik suvereniteta Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, što bi Vučić trebao znati s obzirom na to da je završio Pravni fakultet u Beogradu”, poruka je Kurtćehajića.

Jugoslavija je bila mnogo složenija država nego Bosna i Hercegovina i imala je federalne jedinice i podjelu vlasti između saveznih organa i republičkih organa, u kojoj su građani i narodi ostvarivali, posebno zadnjim ustavima od 1974. godine, svoja prava i obaveze na nivou federalnih jedinica, a na saveznom nivou samo ono o čemu se dogovore federalne jedinice pa je, uprkos tome, punu suverenost, i unutrašnju i vanjsku, imala Jugoslavija, a ne njene republike i pokrajine, navodi.

“Aleksandar Vučić je pobrkao ili namjerno to radi raspodjelu nadležnosti između države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta sa pojmom suvereniteta. Čak i kod uspostavljanja specijalnih odnosa entiteta u Bosni i Hercegovini sa susjednim državama jasno piše: ‘Entiteti imaju pravo osnovati posebne paralelne odnose sa susjednim državama u skladu sa suverenitetom i teritorijalnom cjelovitošću Bosne i Hercegovine.' Dakle, nema entitetskog suvereniteta i on se nigdje ne spominje. Postoji samo suverenitet Bosne i Hercegovine”, poruka je Kurtćehajića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...