PRAVNI EKSPERT ENVER IŠERIĆ: "Bosanski identitet tretirati kao nešto što se podrazumijeva, ne tražite probleme tamo gdje ih nema"

Jedan od problema u našoj identifikaciji je nastao 1993. godine kada se utemeljio naziv Bošnjak koji je imao historijski potencijal da bude multikonfesionalan. Nažalost lošim potezima političke elite Bošnjak je od tada, do danas, postao identifikacijska odrednica isključivo za pripadnike islamske vjeroispovijesti

  • Politika

  • 26. Nov. 2023  

  • 2

Ovih dana pompezno se najavljivalo usvajanje Deklaracije o Bosni i bosanstvu i to na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Tako javljaju mediji centralna figura je prof. dr. Suad Kurtćehajić.

Ako su pripremili tekst Deklaracije kao tekst, kako kažu, koji će biti prihvatljiv za sve ko BiH nosi u srcu, ne isključujući pravo svakog pojedinca da se etnički, ili na bilo koji drugi način izjašnjava kako želi, ali tekst ipak nije objavljen. Također ističu, „Bosanski identitet treba prvenstveno tretirati kao nešto što podrazumijeva identifikaciju sa državom Bosnom i Hercegovinom. Državom koja ne treba, i ne smije biti, tijesna ni za koga.

Piše: Enver Išerić za Patriju

Jedan od problema u našoj identifikaciji je nastao 1993. godine kada se utemeljio naziv Bošnjak koji je imao historijski potencijal da bude multikonfesionalan. Nažalost lošim potezima političke elite Bošnjak je od tada, do danas, postao identifikacijska odrednica isključivo za pripadnike islamske vjeroispovijesti, a što ide na ruku neprijateljima Bosne i Hercegovine i izgradnje moderne građanske države“.

Potpuno su u pravu kada kažu da „Bosanski identitet treba prvenstveno tretirati kao nešto što podrazumijeva identifikaciju sa državom Bosnom i Hercegovinom.“ To znači da su državljani Bosne i Hercegovine Bosanci, odnosno nosioci tog bosanskog identiteta. E to što neko ne želi da ga neko zove Bosanac, to je druga stvar. To bi bilo isto kada se nama ne bi sviđalo naše ime, pa tražimo da nas tako ne zovu.

A ime možemo promijeniti samo po određenom postupku u matičnim knjigama. Tako i pripadnost bosanskoj naciji možemo promijeniti samo kada bi promijenili ime države. Na primjer da se cijela naša Bosna i Hercegovina zove Brčko, umjesto Bosna i Hercegovina. Tada mi ne bi bili Bosanci nego Brčaci.

Kako jedna nacija ima zajednički teritorij, onda je potpuno jasno da Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ali i drugi državljani koji se tako ne izjašnjavaju, čine bosanskohercegovačku naciju. Pripadnost određenoj naciji vezan je sa „osjećajem zajedničke pripadnosti i građanskog ponosa, što vodi unutrašnjem jedinstvu.“

A zar nisu Bošnjaci, Srbi, i Hrvati makar formalno izrazili taj osjećaj u preambuli Ustava Bosne i Hercegovine u kojem je, između ostalog utvrđeno: „Oslanjajući se na poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, Posvećeni miru, pravdi, toleranciji i pomirenju,... Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom,“.

Ako to nije dovoljno za određivanje nacionalne pripadnosti, neka onda zagovornici te deklaracije predlože da se u Ustav Bosne i Hercegovine ugradi odredba kojom će biti utvrđeno da su svi građani, odnosno državljani Bosne i Hercegovine pripadnici bosanskohercegovačke nacije i da se zovu Bosanci.

Najveći problem zagovornika ove deklaracije je taj što oni smatraju problemom utemeljenjem, kako oni kaži naziva Bošnjak 1993. godine. A ustvari to je bilo samo vraćanje našeg starog naziva.

Dalje zagovornici ove deklaracije ističu „Ono što nije tajna, to je naša želja da se građanima Bosne i Hercegovine omogući nacionalna identifikacija tako što će na popisu biti razdvojen narod od nacionalnosti.“ Pa i do sada se svaki građanin mogao izjasniti kako želi. Izjašnjavali su se i kao Bosanci i kao Bosanac-musliman, Bosanac -Hrvat, Bosanac-Bošnjak, ali i Bosanac Srbin.

Prema tome, bilo bi dobro da nam prestanete bacati prašinu u oči i tražiti probleme tamo gdje ih nema. Dovoljno nam je i drugih problema sa kojima je ova država suočava. I nemojte problematizirati ime jednog naroda – Bošnjak.

Bošnjaci su ustavna kategorija, kao i Srbi i Hrvati i drugi građani. A ako želite da naglasite pripadnost bosanskoj naciji, predložite u deklaraciji da se to definira Ustavom naše države, pošto će vam biti teško deklaracijom usaditi u srca onih koji, ne samo da ne vole ovu državu, već rade na njenom rušenju. A nama Bošnjacima, koji smo spremni živote svoje položiti, a mnogi su svoje živote položili i ugradili u temelje ove države, prestanite postavljati lažne dileme jesmo li Bosanci.

Opasne su te igre. Ili ih niste svjesni ili se iza svega krije nešto drugo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...