LET NA DRUGI SVIJET: Elon Musk i NASA dobili konkurenciju, najavljen historijski let u svemir, iza svega stoji NAJBOGATIJI ČOVJEK NA SVIJETU

Njegova kompanija Blue Origin, onima koji će to moći platiti, omogućit će kratkotrajni let u svemir i pogled na našu planetu iz jedinstvene perspektive.

  • HiTec

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 1

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos nedavno je najavio povlačenje sa mjesta izvršnog direktora Amazona kako bi se mogao posvetiti drugim projektima, a jedan od njih je i - osvajanje svemira. Njegove ambicije ipak nisu tako velike kao one Elona Muska, koji cilja prema osvajanju, ali i naseljavanju Marsa, već je njemu u prvom planu svemirski turizam.

Njegova kompanija Blue Origin, onima koji će to moći platiti, omogućit će kratkotrajni let u svemir i pogled na našu planetu iz jedinstvene perspektive.

Ubrzo nakon što dosegne maksimalnu visinu, kapsula će krenuti nazad prema Zemlju, a osim same kapsule koja će se nakon slijetanja i pregleda moći koristiti u novim misijama, i sama raketa New Shepard napravljena je za višekratno korištenje te se, nakon odvajanja od kapsule, vraća nazad na mjesto predviđeno za slijetanje, piše "The Verge".

alt Raketa Blue Origina (Foto: AFP / BLUE ORIGIN)

Kada će prvi turisti poletjeti s New Shepardom, teško je reći, pogotovo zato što s njihovom raketom, odnosno u njihovoj kapsuli ljudi još nikada nisu odletjeli u svemir. No, nakon nedavnog novog uspješnog testa, taj je prvi korak i let s ljudskom posadom sve bliži, a iz Blue Origina najavili su da će to biti - uskoro.

Prilikom probnog leta napravljene su i pripreme za taj prvi i historijski let s ljudskom posadom. Prije polijetanja, četvorica direktora kompanije sudjelovali su u pripremnoj proceduri polijetanja - ušli su u kapsulu, zatvorili njenu kupolu i testirali komunikacijski sistem. Ipak, kada se približilo vrijeme polijetanja, napustili su kapsulu. Sljedeći put, umjesto njih, u kapsulu bi se mogli smjestiti astronauti koje će raketa New Shepard odvesti u svemir.

S tim najavama ipak treba biti oprezan, jer se i nakon januarskog testnog leta govorilo kako bi sljedeći let (ovaj aprilski) mogao biti historijski i u kapsuli bi prvi put trebali poletjeti astronauti, što se nije dogodilo tako da je nezahvalno davati neke prognoze kada će se to zaista dogoditi.

Zanimljivo, u samoj kapsuli neće biti pilota, već je upravljanje u potpunosti prepušteno tehnologiji. Astronauti, odnosno putnici u njoj (ima mjesta za šest osoba), tako će se moći u potpunosti posvetiti uživanju u pogledu kroz njene velike prozore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...