NAJBOLJE IDE UZ TOPLE SOMUNE: Neizostavna je na iftarskoj sofri

Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

  • Gastro

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve se to istopiti na laganoj temperaturi.

Ovo je recept za sarajevsku topu:

Sastojci

100 g slanog kajmaka,

100 g kiselog vrhnja,

50 g maslaca,

1-2 jaja.


Priprema:

1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.

2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još toplu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...